Energie

Fondul Proprietatea solicită Camerei Deputaţilor să nu aprobe majorarea taxelor percepute de Apele Române pentru producătorii de energie electrică: majorarea reprezintă un regres pentru rentabilitatea Hidroelectrica şi transmite un mesaj negativ investitorilor din energie

Fondul Proprietatea solicită Camerei Deputaţilor să nu...

Autor: Cristina Bellu

24.03.2021, 15:15 204

Fondul Proprietatea (FP) avertizează cu privire la posibilele efecte negative asupra Hidroelectrica induse de majorarea taxei pe apă uzinată pe care compania ar trebui să o plătească Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), conform proiectului de lege PL-x 97/2021 pentru aprobarea OUG 225/2020 privind modificarea anumitor acte normative şi stabilirea măsurilor în domeniul agriculturii, şi solicită Camerei Deputaţilor să nu aprobe nivelul propus al taxei pe apă, şi să permită analizarea în continuare a nivelului potrivit al acesteia.

Proiectul de lege PL-x 97/2021, dezbătut în prezent în Camera Deputaţilor, propune un tarif fix de 33 lei pe MWh produs pentru contribuţiile datorate ANAR de către producătorii de energie hidroelectrică. Această sumă reprezintă o creştere de peste 55% pentru Hidroelectrica, având în vedere că în ultimii 5 ani compania a plătit o taxă echivalentă cu aproximativ 21 lei pe MWh produs.

„Nivelul propus al taxei generează costuri suplimentare arbitrare şi nejustificate pentru companie, întrucât taxa pe apă plătită de Hidroelectrica va creşte de la aproximativ 350 mil. lei, la aproape 528 mil. lei într-un an hidrologic mediu. Considerăm că este o creştere inutilă şi nerezonabilă, favorizând pe nedrept o altă instituţie de stat, mai ales că serviciile de gestiune a apei furnizate de ANAR nu s-au îmbunătăţit şi, prin urmare, nu justifică o creştere a acestei taxe. Această majorare reprezintă un  regres în ceea ce priveşte rentabilitatea Hidroelectrica şi transmite un mesaj negativ investitorilor din sectorul energetic românesc. Solicităm Camerei Deputaţilor să nu aprobe nivelul propus al taxei pe apă şi să permită analizarea în continuare a nivelului potrivit al acesteia”, transmite  Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Bucureşti şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Contribuţiile aferente apei uzinate plătite de Hidroelectrica în 2018 şi 2019 au reprezentat 48,1%, respectiv 45,4% din veniturile curente ale ANAR şi au reprezentat 74,2%, respectiv, 55,7%  din cheltuielile salariale plătite angajaţilor ANAR95, arată datele FP.

În cazul în care cadrul legislativ în domeniul apei rămâne neschimbat, reprezentanţii FP apreciază că acesta va avea un impact negativ asupra valorii şi profitabilităţii Hidroelectrica şi va duce la înrăutăţirea percepţiei investitorilor asupra riscului companiei. În plus va genera costuri mai mari de producţie pentru cel mai mare producător de energie electrică din România şi va diminua accesul la finanţare ca urmare a  scăderii profitabilităţii şi a lipsei de încredere generată de creşterea arbitrară a anumitor preţuri/ costuri.

Totodată, va genera un impact negativ asupra dividendelor şi impozitelor plătite de companie statului român, şi va duce la o creştere potenţială a preţurilor la electricitate în România.

“Fondul Proprietatea face apel la membrii Camerei Deputaţilor să ia în calcul toate aceste consideraţii şi să nu aprobe în plen nivelul propus al taxei pe apă şi să retransmită proiectul de lege Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor pentru o analiză detaliată a nivelului taxei pentru producătorii de energie hidroelectrică”, concluzionează raportul FP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO