Energie

F. Timmermans: Va exista un fond social destinat tranziţiei energetice de 72,2 mld. de euro, între 2025 şi 2032. O să fie al naibii de greu, dar nu ne permitem să nu facem asta. Nimeni nu va fi lăsat în urmă

F. Timmermans: Va exista un fond social destinat...

Autor: Roxana Petrescu

14.07.2021, 16:18 329

Un mega-fond destinat susţinerii categoriilor vulnerabile de consumatori de energie va fi creat, valoarea acestuia urmând să fie de de 72,2 mld. de euro, între 2025 şi 2032. Măsura este inclusă în pachetul Fit for 55. 

“Ţintele de emisii vor ţine cont de PIB/capita. Includerea transporturilor rutiere şi a clădirilor în schema de emisii de carbon este foarte dificilă. Costurile pentru noile certificate se vor regăsi la distribuitorii de combustibili, în funcţie de emisiile pe care acei combustibili le emit. Acest lucru îi va determina să treacă spre soluţii sustenabile de mobilitate. Mai departe, vom avea un fond de 72,2 mld. de euro, între 2025 şi 2032, pentru a-i susţine pe consumatorii vulnerabili în această tranziţie. Nu rămâne nimeni în urmă. O să fie al naibii de greu, dar trebuie să facem asta. Nu ne permitem altfel”, a declarat Frans Timmermans, vicepreşedinte exe­cutiv al Comisiei Europene, cel care conduce de la cel mai înalt nivel realizarea şi implementarea Green Deal. 

Pachetul Fit for 55, care transpune în legislaţie obiectivele Green Deal privind neutralitatea climatică a Europei, a fost lansat azi şi va provoca un tsunami industrial, de la sectorul auto, aviatic, transport maritim până la modul în care ne încălzim casele, toate urmând să fie afectate de acest mega-pachet de măsuri.

Întregul scop al acestui pachet, care practic declanşează o revoluţie industrială, este reducerea emisiilor până în 2030 cu 55% faţă de nivelul din 1990, majorat faţă de ţinta iniţială de 40%. Obiectivul ar trebui atins într-o perioadă de numai 10 ani de zile.

Una dintre schimbările majore este schimbarea schemei de tranzacţionare a emisiilor de carbon, noi categorii de emiţători urmând să fie incluse.

“Emisia de CO2 trebuie să aibă un preţ astfel încât companiile şi populaţia să aleagă cea mai verde soluţie. Ştim deja că acest sistem funcţionează. Vom aplica sistemul de emisii la aviaţie şi transportul maritime. Un vas de croazieră emite într-o singură zi echivalentul a 80.000 de maşini. Tranziţia va fi însoţită de un fond care va combate sărăcia energetică şi-i va susţine pe cei care nu-şi pot plăti facturile”, a mai spus preşedinta CE, Ursula von der Leyen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO