Energie

Exclusiv ONLINE: Cat de zgomotoase vor fi parcurile eoliene?

31.05.2010, 00:00 290

Romania se pregateste anul acesta pentru o adevarata explozie inceea ce priveste punerea in functiune de proiecte eoliene, fiindasteptata pana la sfarsitului lui 2010 instalarea a 400-600 MW incapacitati eoliene, adica pana la 240 de "mori de vant". Desiefectele pozitive ale acestor investitii sunt multe printre acesteanumarandu-se locurile de munca create sau banii adusi dedezvoltatorii privati, sunt si unele intrebari legate de posibileleaspecte negative ale acestor proiecte. Ar putea fi zgomotulturbinelor unul dintre acestea?

"Distanta dintre un parc eolian si cea mai apropiata asezare umana,indiferent ca vorbim de o ferma sau de un sat, este de minim 800 demetri. Fara respectarea acestei distante, niciun parc eolian nu-sipoate lua avizele necesare. De obicei parcurile eoliene suntconstruite in zonele extravilane pentru ca in orase unde suntcladiri inalte vantul este blocat", explica Dana Duica, directorexecutiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana.
Specialistii din domeniu spun ca oricum zgomotul produs de un parceolian nu poate fi asimilat cu unul scos de o termocentrala, deexemplu, "morile de vant" scotand un sunet similar cu cel alvantului care trece printr-o padure.

"Determinarea zgomotului maxim pe care un proiect eolian il vaproduce face parte integranta din studiul de impact realizat pentrufiecare proiect. Oricum, daca stai la baza unei turbine nu se audegeneratorul acesteia pentru ca el este suspendat la circa 100 demetri inaltime. Singurul zgomot care se aude este cel al vantuluicare trece prin elicea unei turbine iar acesta este similar cu celpe care il face vantul intr-o padure. Nu este nicidecum un zgomotsimilar cu cel al unei termocentrale, de exemplu", spune AlexandruTeodorescu, consultant independent in domeniul energiilorregenerabile.

Potrivit unui studiu realizat de catre Asociatia Americana aEnergiei Eoliene la sfarsitul anului trecut nu exista nicio dovadaasupra faptului ca sunetele produse de turbinele eoliene au vreunefect psihologic advers. Totodata, vibratiile emise de turbineleeoliene sunt prea slabe pentru a fi detectate sau pentru a afectaactivitatea umana. In concluzie, cei care au realizat acest studiuspun ca nu este niciun motiv sa credem ca sunetele provenite dinturbinele eoliene ar putea avea efecte daunatoare asupra sanatatiiumane.
Cu toate acestea, la nivelul constructurilor de infrastructuraeoliana se remarca o atentie deosebita pentru realizarea unorechipamente care sa faca zgomot putin.
"Zgomotul facut de turbinele eoliene poate, in anumite conditii,sa-i afecteze pe vecinii parcurilor eoliene. Cum oprirea turbinelorpentru a stopa emisiile de zgomot nu este o alternativa atractiva,am dezvoltat sisteme pentru controlul zgomotului", se arata pesite-ul Siemens, unul dintre cei mai mari furnizori globali deinfrastructura eoliana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO