Energie

În luna septembrie, consumul de energie a fost similar cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, dar preţul pe piaţa spot pentru această lună a atins maximul din 2017 încoace, arată rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi cele publicate de bursa de energie OPCOM.

Mai departe, pentru primele nouă luni ale anului consumul de energie a avut o creştere de circa 2% faţă de perioada similară a anului trecut, creştere acoperită din producţia internă în contextul în care importurile de energie s-au redus cu aproape 40%.

Ca segmente de piaţă, se remarcă o stagnare în ceea ce priveşte consumul rezidenţial, în timp ce cererea venită din zona industrială a crescut cu aproape 4%.

Este vizbilă creşterea semnifica­tivă a cantităţilor livrate spre seg­men­tul concurenţial rezidenţial, de 2,5 ori, lucru care oglindeşte migraţia consu­matorilor casnici din zona reglementată în zona liberă.

Pe de altă parte însă, această trecere din zona de preţuri protejate ar putea fi „taxată“ prin creşterea facturilor ţinând cont de evoluţia preţului la energie.

Preţul mediu spot al energiei elec­trice, platfomă a bursei OPCOM care găzduieşte mai bine de 40% din tran­zacţiile cu electricitate din România, a ajuns în septembrie la o medie de peste 276 lei pe MWh, după cum arată cel mai recent raport lunar publicat de bursă.

Preţul este cu aproape 40% mai mare decât media lunii septembrie 2017 şi este de departe maximul lunar înregistrat anul acesta.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

Companii - care are si subcategorii
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.