Energie

Enel: România este o ţară foarte bună pentru a fi prezenţi acum. Suntem pe punctul de a creşte substanţial investiţiile şi reluăm proiectele verzi

Enel: România este o ţară foarte bună pentru a fi...

Autor: Roxana Petrescu

24.11.2020, 17:07 258

Enel va relua investiţiile în energia verde din Rom-nia, energia viitorului, potrivit declaraţiilor şefilor grupului italian de utilităţi.

“Suntem pe punctul de a creşte substanţial investiţiile în România, vom reîncepe proiectele verzi”, a declarat Alberto De Paoli, CFO-ul (director financiar) grupului italian Enel, unul dintre jucătorii cheie de pe scena globală a utilităţilor.

Declaraţiile au fost făcut în cadrul unui eveniment de prezentare a viziunii Enel pentru următoarea decadă, energia verde fiind prioritatea grupului în materie de investiţii.

În România, Enel are circa 3 milioane de clienţi, grupul având controlul reţelelor de distribuţie din Banat, Dobrogea şi Muntea Sud, inclusiv Bucureştiul. Mai departe, Enel este unul dintre cei mai puternici investitori în energia verde locală, cu un portofoliu de 534 MW, din care 498 MW sunt montaţi în proiecte eoliene.

În România sunt circa 3.000 MW în proiecte eoliene, peste 16% din capacitate fiind contribuţia Enel. Cu acest portofoliu de proiecte verzi, Enel a generat în primele 9 luni ale anului cu 6% mai multă energie, potrivit calculelor ZF pe baza datelor publice, lucru care a susţinut veniturile.

“Nu ne interesează investiţiile pe zona de producere a gazului, nu vedem vreo valoare adăugată pentru noi ţinând cont de tendinţa de electrificare a consumului de energie pe care o estimăm pe termen lung. Credem însă că România este o ţară foarte bună pentru a fi prezenţi acum, are mult potenţial, mai ales în zona de proiecte de energie verde. Vom urmări cu siguranţă creşterea pe regenerabile în România, vom avea ca obiectiv digitalizarea reţelei şi ne vom uita la completarea portofoliului de retail cu noi servicii, pentru că avem o bază mare şi activă de clienţi”, a spus Francesco Starace, CEO-ul Enel.

Dincolo de digitalizare, reorganizarea operaţiunilor va fi un alt obiectiv al italienilor în România.

“Reorganizarea o facem oriunde astfel încât să nu avem structuri operaţionale complicate. Structura companiei în România nu este optimizată, nu este integrată, avem prea multe <<cutii>>. Aceasta restructurare a companiilor ne va duce spre integrarea afacerilor şi a fluxurilor de numerar”, a explicat CFO-ul grupului italian. Enel are trei firme de distribuţie a energiei, două de furnizare, dar şi o firmă care se ocupă de partea de energie verde.

Grupul a terminat primele nouă luni ale anului, în România, cu venituri totale de 1,3 miliarde de euro, puţin peste cele 1,29 de miliarde de euro înregistrate în perioada similară a anului trecut. Datele sunt pre­zentate în documentele finan­ciare publicate de grupul ita­lian pentru primele trei trimestre ale anului. Evoluţia veniturilor este bună ţinând cont de fap­tul că la nivel naţional, tot potrivit datelor Enel, cere­rea de energie a înregistrat un recul de 5%, scăderea preţului spot fiind dramatică, de circa 30%.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO