Energie

Enel: Arbitrajul de la Paris pune capăt speculaţiilor iniţiate de raportul Curţii de Conturi în 2012

Enel: Arbitrajul de la Paris pune capăt speculaţiilor...

Autor: Roxana Petrescu

27.07.2016, 17:54 829

Italienii de la Enel câştigă un nou proces în faţa statului român în legătură cu îndeplinirea clauzelor din contractele de privatizare, de această dată la mijloc fiind fosta Electrica Muntenia Sud. Statul român le-a cerut italienilor despăgubiri de aproape un miliard de euro, dar la finalul a aflat de la Curtea de Arbitraj de la Paris că are de plătit cheltuieli de judecată de 1,5 milioane de euro pentru că cererile sale au fost nefondate sau deja prescrise.

“Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris a decis în favoarea Enel în dosarul de arbitraj sustinut de SAPE, legat de presupuse încălcări ale contractului de privatizare al Electrica Muntenia Sud. Enel consideră că rezultatul arbitrajului pune capăt unei serii de opinii şi speculaţii ce au fost iniţiate de raportul Curţii de Conturi din 2012. Decizia demonstrează că Enel şi-a îndeplinit obligaţiile din contractul de privatizare, inclusiv pe cele legate de investiţiile realizate în companiile ce au rezultat – Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia”, au declarat reprezentanţii Enel România.

Saga proceselor statului român împotriva giganţilor energetici străini a început după ce Curtea de Conturi a realizat o serie de rapoarte în care indica încălcări grave ale clauzelor din contractele de privatizare.

„Arbitrajul a fost declanşat în 2013 de către Electrica (ulterior înlocuită de SAPE), ca urmare a unui raport făcut de Curtea de Conturi cu privire la activitatea Electrica şi peste 900 milioane de euro au fost solicitaţi de partea română drept despăgubiri. Curtea de la Paris a respins toate acuzaţiile împotriva Enel”, mai spun reprezentanţii Enel.

Statul nu a câştigat până acum niciun proces la Paris, ba chiar a fost obligat la plata cheltuielilor de judecată pentru că s-a prezentat la Curtea de Arbitraj cu capete de cerere nefondate sau, mai grav, deja prescrise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO