Energie

Enel ar fi interesat să renunţe la activele din România, dar ia în calcul şi posibilitatea unei listări. Oficialii companiei neagă însă informaţiile. Italienii au vrut să facă un exit şi în 2014

Enel ar fi interesat să renunţe la activele din...

Autor: Roxana Petrescu

09.10.2018, 11:28 2976

Italienii de la Enel, unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa locală a energiei, ar fi interesaţi să renunţe la activele din România, fiind analizată chiar şi o posibilă listare la bursă. Informaţiile au fost publicate de Mergermarket, o platformă specializată în piaţa de fuziuni şi achiziţii, dar reprezentanţii grupului de utilităţi neagă oficial informaţiile. Potrivit informaţiilor disponibile, platforma Mergermarket este deţinută de un fond de investiţii, un pachet minoritar fiind deţinut de fondul suveran de investiţii din Singapore.

Cert este că nu ar fi pentru prima dată când italienii ar tatona cu exitul din România, o intenţie similară fiind anunţată şi în 2014. La acel moment, grupul era dispus să renunţe la operţiunile din România şi din Slovacia într-un efort de a-şi reduce datoriile. Intenţia a fost totuşi abandonată, cel puţin în ceea ce priveşte piaţa locală.

“Strategia a fost finalizată, dar deocamdată nu au fost solicitate oferte în mod oficial”, spune o sursă citată de Mergermarket. Pe de altă parte, reprezentanţii Enel neagă oficial informaţia.

„În prezent nu este în derulare niciun proces de vânzare a operaţiunilor Enel din România”, au precizat pentru ZF reprezentanţii Enel

Business-ul de bază al Enel în România este dezvoltat pe zona de distribuţie şi furnizare a energiei, compania având un portofoliu de peste 2,8 milioane de clienţi în Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea. De asemenea, Enel este unul dintre cei mai puternici investitori în energia verde, având un portofoliu de proiecte, mai ales eoliene, de circa 800 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

Un exit din România ar marca o schimbare de strategie radicală în contextul în care compania abia a anunţat că are un plan de investiţii pe termen lung, pentru piaţa locală, de 400 de milioane de euro în digitalizarea reţelelor de energie, fiind pe punctul de a lansa şi un proiect de mobilitate electrică la nivel naţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO