Energie

Disperat după cash, Kremlinul vrea mai multe investiţii de la oligarhi şi plănuieşte majorări de taxe în industria petrolieră

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Autor: Catalina Apostoiu

04.09.2018, 00:05 639

Guvernul rus caută cu disperare bani în plus pentru a aduce la îndeplinire angajamentele preşedintelui Vladimir Putin de creştere a nivelului de trai şi îmbunătăţire a infrastructurii în următorii şase ani, angajamente aştep­tate să coste aproximativ 8.000  de miliarde de ruble.

În acest sens, Kremlinul vrea ca oligarhii ruşi să cheltuiască mai mult pe investiţii şi va impune taxe suplimentare de 1.000 miliarde de ruble (15 mld. $) în următorii şase ani asupra indus­triei pe­troliere.

Kremlinul se ba­zează pe oligarhii ruşi să cheltuiască 120 miliarde de dolari pe investiţii noi până la sfârşitul man­datului lui Putin după ce acesta a renunţat la planurile de a majora taxele pe marile companii, po­trivit Bloomberg.

Aceasta reprezintă o creştere de 15-20% şi face parte din planul liderului rus de a împinge investiţiile totale la un sfert din PIB-ul ţării, cel mai ridicat nivel de la era sovietică. Dacă Kremlinul va reuşi, vor rămâne mai puţini bani pentru acţionari.

Cu economia blocată de sancţiunile occidentale, Kremlinul a rămas fără alternative pentru impulsionarea creş­terii economice şi atingerea obiectivelor lui Putin de creştere a nivelului de trai.

Oficialii se întâlnesc individual cu executivi ai companiilor pentru a identifica proiectele noi.

În total, guvernul spune că investiţiile anuale trebuie să crească cu 19.000 miliarde de ruble de la nivelurile actuale până în 2024.

Industria petrolieră ar fi o altă sursă de cash. Potrivit lui Alexei Sazanov, şef al departamentului taxe din cadrul minis­terului rus de finanţe, industria pe­tro­lieră rusă abundă în lichi­dităţi şi are capa­citatea de a suporta taxele suplimentare de 1.000 miliarde de ruble avute în vedere în următorii şase ani, scrie Reuters.

Modificarea taxe­lor din industria petro­lieră se va face gradual în următorii şase ani, începând de anul viitor.

„Am găsit astfel resurse (taxele pe industrie) să finanţăm cheltuielile bugetare cu încă 1.000 miliarde de ruble în următorii şase ani“, a declarat Sazanov.

Acesta a adăugat că reforma fiscală din industrie nu va afecta producţia locală de petrol, care se apropie de un maxim pe 30 de ani de peste 11,2 mi­lioane de barili pe zi.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO