Energie

Directorul Transgaz, Ion Sterian: Stocul de gaze, cel mai mic din ultimii 5 ani; Importul va creşte

Directorul Transgaz, Ion Sterian: Stocul de gaze, cel mai...

Autor: Cătălina Mănoiu, Mediafax

09.11.2017, 13:36 468

„La ora actuală, stocul pentru iarna 2017-2018 este cel mai mic din ultimii patru-cinci ani, în condiţiile în care consumul de gaze din România a crescut cu 7-8% în ultimul an. Astfel că la iarnă va fi necesar să importăm o cantitate de gaze mai mare decât anul trecut”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Ion Sterian a precizat că în perioada octombrie 2016 - martie 2017, România a importat 1,7 miliarde de metri cubi, afirmând că importul va creşte în această iarnă.

„Anul acesta estimăm pentru acest şase luni de iarnă un import de peste 2,2 miliarde de metri cubi. Cantităţile nominalizate pentru furnizori drept cote obligatorii pentru înmagazinare a fost sarcina ANRE”, a spus directorul general.

Directorul Transgaz a afirmat că dacă furnizorii nu vor avea suficiente gaze pentru a acoperi livrările către clienţi, aceştia vor fi deconectaţi de la sistemul naţional de gaze.

„Cine nu se încadrează în nominalizări va fi restricţionat, dacă va consuma mai mult decât nominalizează. Dacă toţi consumă din zestrea, din line pack-ul conductei, fără să vină cu cantităţi de gaze care să fie injectate în SNT, pică sistemul naţional de gaze. Gândiţi-vă ce consecinţe ar putea fi pentru sistemul naţional energetic”, a adăugat acesta.

Din cantitatea stocată de 2,2 miliarde de metri cubi, 300-400 milioane de metri cubi sunt „stocuri moarte”, a spus Sterian.

„Ce se extrage nu este o constantă, ci, pe măsură ce se epuizează energia din zăcământ, presiunea scade, iar cantităţile extrase din depozite scad şi ele. La începutul iernii putem extrage din depozite zilnic 27 milioane de metri cubi, dar spre sfârşitul ciclului, adică februarie-martie, cantitatea care poate fi extrasă scade', a mai arătat directorul general al transportatorului de gaze”, a precizat directorul Transgaz.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO