Energie

Deputaţii amână liberalizarea pieţei gazelor, care era programată pentru 1 aprilie

Deputaţii amână liberalizarea pieţei gazelor, care...

Autor: Mediafax

15.03.2017, 00:00 375

Deputaţii din Comisia pentru industrii şi servicii au respins ieri raportul de modificare a legii energiei, ceea ce înseamnă că liberalizarea pieţei gazelor se amână pentru o dată ce va fi anunţată ulterior.

„Am respins acest raport, pentru că altfel ar fi avut loc un impact deosebit de puternic asupra consumatorilor, în special a celor casnici. Aşteptăm o argumentaţie mai solidă din partea guvernului şi a ANRE (n.n. - Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei) şi vrem să vedem şi strategia energetică. Deja sunt semnale că s-au cerut majorări şi cu peste 70% a preţurilor la gaze, ceea ce noi nu putem să acceptăm”, a declarat deputatul Sorin Bumb.

La 1 aprilie era programată liberalizarea completă a pieţei gazelor, ceea ce presupune că inclusiv populaţia - consumatorii casnici - ar plăti acest combustibil la preţul pieţei, fără a mai beneficia de măsuri de protecţie faţă de eventualele fluctuaţii.

La sfârşitul săptămânii trecute, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) a anunţat că piaţa de gaze nu e pregătită pentru liberalizarea completă, prevăzută pentru data de 1 aprilie 2017, şi a solicitat o amânare a acestui termen, estimând în caz contrar creşteri dramatice de preţuri mai ales în iarna următoare. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO