Energie

Decizia liberalizării gazelor de către Guvern umflă facturile românilor: Gazele se scumpesc de miercuri, 1 august, cu 5,83%, factura medie creşte cu până la 10 lei

Decizia liberalizării gazelor de către Guvern umflă...

Autor: Dan Straut

31.07.2018, 18:50 383

Data de 1 august a fost stabilită, în urmă cu aproximativ două săptămâni, ca termen de la care preţul gazelor creşte pentru consumatorii casnici cu 5,83%, decizia fiind adoptată într-o şedinţă a Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE.

În urma scumpirii anunţate, factura medie la un apartament dotat cu centrală termică pe gaz creşte în funcţie de consum, cu 5 lei în lunile calde şi cu 10 lei în lunile din sezonul rece, faţă de preţurile din iunie-iulie 2018.

Decizia a fost adoptată în baza solicitărilor furnizorilor de gaze naturale, şi în urma analizei costurilor reflectate în preţul final, a informat ANRE pe data de 19 iulie. „Solicitările vin ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preţ care nu mai este reglementat”, a menţionat ANRE.

Gazele naturale de provenienţă internă se vând pe piaţa concurenţială, inclusiv pentru clienţii casnici, preţul de achiziţie al acestora fiind stabilit în mod liber, pe baza cererii şi a ofertei. În perioada ianuarie 2013 - aprilie 2017, prin calendarele de liberalizare stabilite prin memorandumuri şi hotărâri de Guvern, evoluţia preţului producţiei interne a cunoscut o creştere de la 45,71 lei/MWh la 60 lei/MWh, la consumatorii casnici. În perioada aprilie 2017 - martie 2018, preţul mediu a crescut de la 67,99 lei/MWh la 73,85 lei/MWh.

Preţurile de vânzare a gazelor naturale din producţia internă conform contractelor încheiate pe piaţa centralizată, cu livrare în perioada august 2018 - martie 2019 au crescut de la 77,72 lei/MWh la 80,25 lei/MWh. „Cumulat, procentul de creştere a preţurilor la gazele naturale din producţia internă a fost, în perioada ianuarie 2013 - martie 2019, de 75,56%”, a argumentat ANRE, menţionând că nu a avut şi nu are competenţe în stabilirea nivelului acestor preţuri.

Preţul gazelor naturale din import, stabilit pe piaţa concurenţială, a crescut în perioada aprilie 2017 - martie 2018 de la 80,14 lei/MWh, la 94,58 lei/MWh.

Autoritatea de reglementare are obligaţia să stabilească preţul la gazele naturale la consumatorii casnici în baza achiziţiei gazelor naturale făcute de furnizori din pieţele centralizate, la care se adaugă tarifele de transport, de distribuţie, de înmagazinare şi de furnizare, care sunt, în continuare, reglementate de ANRE. Tarifele de transport au scăzut în perioada aprilie 2017 – iulie 2018 cu 26,10%, cele de înmagazinare cu 23,42%, iar tarifele de distribuţie au crescut cu 0,7%, a mai precizat ANRE.

Ministerul Finanţelor a propus recent, într-un proiect de hotărâre privind stabilirea preţului maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă, ca preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători până la data de 30 iunie 2021 să fie de 55 lei/Mwh. Potrivit proiectului, pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet preţul de vânzare al gazelor naturale, iar tendinţa de creştere a fost continuă şi constantă. Însă proiectul a fost retras, ulterior, de pe circuitul de consultare şi avizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO