Energie

De unde vine profitul multinaţionalelor. Italienii de la Enel lucrează cu marje de vis în Columbia şi România, dar câştigă mai puţin „acasă“

De unde vine profitul multinaţionalelor. Italienii de la...

Autor: Roxana Petrescu

14.04.2016, 16:26 1152

Businessul se dovedeşte a fi mult mai profitabil pentru multinaţionale „în deplasare“ decât atunci când joacă pe teren propriu.

România este una dintre cele mai profi­tabile pieţe pentru italienii de la Enel, un colos cu venituri de 75,6 miliarde de euro anul trecut activ pe tot lanţul energiei, de la producţie până la alimentarea consumatorilor de talie mică.

Grupul italian, prin intermediul proceselor de privatizare, a devenit cel mai mare jucător străin din piaţa locală a distribuţiei şi furnizării de energie, având acum circa 2,6 milioane de clienţi situaţi în Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud, regiune care include şi Bucureştiul. Decizia de a participa la procesele de privatizare din energie organizate de statul român în numele eficientizării s-a transformat într-un pariu câştigat pentru majoritatea companiilor străine atrase de „soldările“ din România.

 

România şi America Latină

Spre exemplu, operaţiunile locale ale Enel au generat anul trecut venituri de peste un miliard de euro şi un EBITDA de 281 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că firma a lucrat la o marjă operaţională de 28% într-un domeniu încă puternic reglementat.

Cu această performanţă, România se dovedeşte a fi una dintre cele mai profitabile pieţe petru Enel, dar păleşte totuşi în comparaţie cu marjele pe care italienii le obţin în unele state din America Latină. Spre exemplu, în Columbia, Enel a obţinut anul trecut, potrivit datelor publicate de companie, venituri de circa 2,16 miliarde de euro şi un EBITDA de 973 de milioane de euro, ajungând astfel la o marjă operaţională de peste 45%. Operaţiunile din Peru, Slovacia sau Chile sunt şi ele foarte profitabile pentru Enel.

Pe pieţele mature însă, marjele raportate de grupul de utilităţi sunt mai moderate. Astfel, în regiunea reprezentată de Spania şi Portugalia Enel a înregistrat anul trecut venituri de 20,1 miliarde de euro şi un profit net de 3,1 mld. euro, ceea ce înseamnă că firma a lucrat la o marjă de 15,5%. Cea mai mică marjă operaţională a fost înregistrată de italieni chiar la ei acasă, în Italia, acolo unde grupul a obţinut venituri de 39,6 miliarde de euro şi un EBITDA de 6 miliarde de euro, ceea ce se traduce într-o marjă a profitului operaţional de 15,4%.

 

Scăderi uşoare

Revenind la rezultatele pentru România, acestea au fost în uşoară scădere. Astfel, veniturile de 1,004 mld. euro au fost cu 1,7% mai mici faţă de cele din 2014. Totodată, EBITDA în 2015 a fost de 281 milioane de euro faţă de cele 305 mil. euro înregistrate în 2014. Dincolo de distribuţia şi furnizarea de energie electrică, Enel s-a impus pe piaţa locală ca unul dintre cei mai agresivi investitori în domeniul energiei regenerabile, având o capacitate instalată de 534 MW, preponderent în proiecte eoliene (498 MW). Spre comparaţie, un reactor al centralei nucleare de la Cernavodă are o capacitate de 700 MW. Cu această „flotă“ de proiecte, Enel a reuşit să genereze anul trecut 1,33 TWh de energie electrică, ceea ce echivalează cu aproape 2% din producţia de energie la nivel naţional. În total, potrivit estimărilor ZF, Enel a investit în proiectele de energie regenerabilă din România circa 800 mil. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO