Energie

De ce 95% din locuinţele din Ungaria au acces la gaze naturale, iar în România numai 30%?

De ce 95% din locuinţele din Ungaria au acces la gaze...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.12.2018, 00:07 3185

În 1999, 70% din gospodăriile din Ungaria erau consu­ma­toare de gaze naturale. În 2007, peste 76% din gospodării erau conectate la o reţea de gaze, iar în prezent ponderea este de 95%. Aceasta într-o ţară cu resurse locale de gaze în de­clin puternic. Spre exemplu, producţia acestui com­bus­tibil în România este de cinci ori mai mare decât în ţara vecină.

Gazele naturale sunt critice ca sursă de energie pentru popu­laţia Ungariei şi au o încărcătură politică uriaşă. Poate de aceea Budapesta joacă dur, chiar cu lovituri sub centură, în arena geopolitică a energiei. Toate manevrele făcute pâ­nă acum de Ungaria arată că, în pofida eforturilor Uniunii Eu­ropene de a-şi diversifica sursele de gaze naturale şi a oportunităţilor apărute în ultimii ani, Budapesta preferă marfa rusească, arată o analiză a Deutsche Welle. Dovadă în acest sens este atenţia deosebită dată gazoductului Turk­stream, urmaşul care trece prin Turcia al defunctului gazoduct rusesc South Stream.

În 2007, în cinci microregiuni din Ungaria aproape toate locuinţele erau conectate la o reţea de gaze naturale. Doar în două, Szigetvar şi Sellye, rata era mai mică de 20%. Însă, între timp ponderea gospodăriilor conectate a ajuns la 95%, spune Kristof Terhes, CEO al FGSZ, companie deţinută de MOL care operează reţeaua de transport al gazelor din Ungaria.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO