LIVE: 15 MINUTE CU UN ANTREPRENOR – Ce perspective sunt pentru turismul local în 2022. O discuţie cu ​Dragoş Anastasiu, proprietar al Eurolines şi al unor afaceri din turism.
Energie

De ce 95% din locuinţele din Ungaria au acces la gaze naturale, iar în România numai 30%?

În 1999, 70% din gospodăriile din Ungaria erau consu­ma­toare de gaze naturale. În 2007, peste 76% din gospodării erau conectate la o reţea de gaze, iar în prezent ponderea este de 95%. Aceasta într-o ţară cu resurse locale de gaze în de­clin puternic. Spre exemplu, producţia acestui com­bus­tibil în România este de cinci ori mai mare decât în ţara vecină.

Gazele naturale sunt critice ca sursă de energie pentru popu­laţia Ungariei şi au o încărcătură politică uriaşă. Poate de aceea Budapesta joacă dur, chiar cu lovituri sub centură, în arena geopolitică a energiei. Toate manevrele făcute pâ­nă acum de Ungaria arată că, în pofida eforturilor Uniunii Eu­ropene de a-şi diversifica sursele de gaze naturale şi a oportunităţilor apărute în ultimii ani, Budapesta preferă marfa rusească, arată o analiză a Deutsche Welle. Dovadă în acest sens este atenţia deosebită dată gazoductului Turk­stream, urmaşul care trece prin Turcia al defunctului gazoduct rusesc South Stream.

În 2007, în cinci microregiuni din Ungaria aproape toate locuinţele erau conectate la o reţea de gaze naturale. Doar în două, Szigetvar şi Sellye, rata era mai mică de 20%. Însă, între timp ponderea gospodăriilor conectate a ajuns la 95%, spune Kristof Terhes, CEO al FGSZ, companie deţinută de MOL care operează reţeaua de transport al gazelor din Ungaria.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.