Energie

Dan Bădin, Deloitte România: Dacă se va dori încurajarea anumitor domenii, cum ar fi energia verde, atunci taxele ar trebui să fie mai mici în zona aceasta tocmai ca să permită aceste investiţii, care pot afecta competitivitatea companiilor europene

Deloitte/ZF, „Care sunt oportunităţile la zi de finanţare din fonduri europene pentru sectorul energetic?”

Dan Bădin, Deloitte România: Dacă se va dori...

Autor: Răzvan Botea

14.10.2021, 17:49 78

Dan Bădin, partener servicii fiscale Deloitte România, a spus, în cadrul videoconferinţei Deloitte/ZF, „Care sunt oportunităţile la zi de finanţare din fonduri europene pentru sectorul energetic?”, că firmele din domeniul energetic europen pot pierde din competitivitate în urma investiţiilor în energia verde.

„Toate aceste investiţii din zona verde fac ca costurile să crească costurile pentru producătorii europeni şi potenţial să îi facă mai puţin competitivi pentru piaţa globală. Dacă se va dori încurajarea anumitor domenii, cum reprezintă energia verde, atunci taxele ar trebui să fie mai mici în zona asta tocmai ca să permită aceste investiţii”, a spus Dan Bădin.

Deloitte România şi ZF au organizat miercuri, 14 octombrie, videoconferinţa „Care sunt oportunităţile la zi de finanţare din fonduri europene pentru sectorul energetic?”, un eveniment care îşi propune să dezbată cu autorităţile din domeniu şi cu mediul de business condiţiile în care companiile din acest sector pot beneficia de finanţare din fonduri europene.

Ce a mai spus Dan Bădin:

În principiu, pentru granturile acordate de la bugetul de stat nu este permisă această acordare de facilităţi fiscale în paralel. Sunt şi excepţii. Din fericire, pentru fondurile de la uniunea Europeană, atât timp cât facilităţile fiscale nu sunt doar pentru o industrie, ci pentru toate industriile, sunt permise în paralel cu obţinerea de fonduri.

Activitatea de cercetare-dezvoltare beneficiază de o deducere suplimentară la impozitul pe profit, de 50%, deci practic se deduc 150% din costurile pentru activitatea de cercetare-dezvoltare.

La facilitatea legată de scutire de la impozitarea profitului reinvestit în active noi, beneficiul este limitat la profitul aferent perioadei respective, iar activele trebuie să fie noi şi puse în funcţiune în perioada pentru care beneficiul este calculat.

Există o discuţie destul de amplă pe această temă a facilităţilor fiscale în energie, care mai degrabă este generată de problematica actuală, pe termen scurt, pentru iarna care vine, în contextul în care preţurile la energie au crescut foarte mult la nivel european.  UE a emis recent un document care prevede că statele membre pot lua nişte măsuri, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru întreprinderi. Rămâne de văzut dacă aceste măsuri vizate pe termen scurt vor fi permanentizate sau transformate în măsuri mai ample pe termen lung.

Fiscalitatea reprezintă un cost, atât pentru consumator, cât şi pentru jucătorii din piaţă. În contextul în care preţurile la energie au crescut destul de mult în ultima vreme, bineînţeles că

Ar trebui să ne uităm din alte unghiuri cu privire la fiscalitate, pentru că vorbim de sustenabilitatea consumului casnic, al competitivităţii la nivelul companiilor care acţionează pe piaţa locală.

Toate aceste investiţii din zona verde fac ca costurile să crească costurile pentru producătorii europeni şi potenţial să îi facă mai puţin competitivi pentru piaţa globală. Dacă se va dori încurajarea anumitor domenii, cum reprezintă energia verde, atunci taxele ar trebui să fie mai mici în zona asta tocmai ca să permită aceste investiţii.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO