Energie

Dalia Stoian, Impact Manager Future Energy Leaders România: Putem deveni lideri în Estul Europei, plecând de la faptul că avem o bază bună în mixul energetic şi în consumul final, dar trebui să trecem la acţiuni concrete

ZF Power Summit 2021

Dalia Stoian, Impact Manager Future Energy Leaders...

Autor: Alexandra Cepăreanu

24.02.2021, 12:06 150

Dalia Stoian, Impact Manager, Future Energy Leaders România, este de părere că România ar potenţial de a deveni lideri în Estul Europei în ceea ce priveşte energia regenerabile, însă jucătorii din domeniu şi autorităţile trebuie să treacă la fapte şi să implementeze proiectele anunţate.

„România are potenţial mare pe regenerabile. Putem deveni lideri în Estul Europei, plecând de la faptul că avem o bază bună în mixul energetic şi în consumul final, dar trebui să trecem la acţiuni. Pe lângă planuri, trebuie să trecem în concret, unde să fie implicaţi experţi din domeniu, pe toate ariile energiei, putem integra inclusiv partea geotermală”, a spus Dalia Stoian în cadrul videoconferinţei ZF Power Summit 2021.

Ea consideră că „avem nevoi de mai multe discuţii pentru a concretiza planurile şi a trece la acţiuni.”

 

Alte declaraţii:

Pe partea de energie solară, suntem la început. Asta se vede şi în startegia energetică naţională şi în planul integrat naţional. Cele mai mari barier sunt partea legislativă şi parta de transport, pentru că realitatea este că ne-am asumat, la nivel de ţară, o ţintă sub recomandaraea UE, de 30%, iar conform planului Transelectrica, capacităţile eoliene şi solare sunt la jumătate din plan.

Cred că avem nevoie de sincronizare pentru că suntem în criză de timp. Suntem aproape de 2030 şi trebui să acţionăm cât mai rapid.

Pe partea de prosumatori avem prognoze bune. Ppână acum nu am avut atât de mulţi prosumatori, acum încep să se vadă roadele legislaţiei din 2019.

La finalul lui 2020 au fost semnate mai multe contracte de casă verde, peste 460. Estimez 10.000 de contracte semnate, până la finalul acestui an.

Nu consideră că bateriile sunt soluţii pe termen lung, pentru proiecte mari, poate ar fi mai inteligent să găsim sinergii cu alte surse de stocare, care pe termen lung pot fi mai bune.

Deja se simte infuzia tinerilor în industri. Nu ştiu dacă este suficientă această infuzie, dar inclusiv iniţiativele şi proiectele din care fac parte studenţi sunt un exemplu potiziv că există tineri care se implică. Nu trebui să uităm că accesul la informaţii este mult mai bun acum.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO