Energie

Cum arată PNRR în energie: România trebuie să se concentreze pe proiectele mature, nu să-şi facă liste de dorinţe

Sorin Elisei, director în cadrul practicii spe­cia­lizate în industria de energie şi resurse naturale din cadrul Deloitte.

Sorin Elisei, director în cadrul practicii spe­cia­lizate în industria de energie şi resurse naturale din cadrul Deloitte.

Autor: Roxana Petrescu

26.03.2021, 00:07 1399

Promovarea proiectelor descentralizate de pro­du­ce­re a energiei alături de reabilitarea clădirilor sunt câte­va dintre ideile bune din Planul Naţional de Relansare şi Re­zilienţă (PNRR), pe zona de energie. Restul însă par mai degrabă o listă de dorinţe cu semnatar necunoscut în con­tex­tul în care toate proiectele din PNRR trebuie să fie gata în 2026 pentru a lua bani europeni. Prin PNRR România nu îşi asumă nicio ţintă privind eliminarea cărbunelui, una din­tre problemele majore de rezolvat din ener­gie, astfel că şi proiectele destinate acestei tranziţii lip­sesc. Grecia, de exem­plu, şi-a asumat anul 2028, măsu­rile pe energie incluse în PNRR-ul elen creând parţial condiţiile pentru această tranziţie.

„PNRR-urile nu sunt planuri salvatoare pe termen lung, ci un lucru foarte specific pentru că banii vor veni nu­mai pentru proiectele care în 2026 sunt gata. Singurele in­ves­tiţii care vor lua aceşti bani sunt cele care pot începe mâi­ne“, spune Sorin Elisei, director în cadrul practicii spe­cia­lizate în industria de energie şi resurse naturale din cadrul Deloitte.

Pe zona de energie regenerabilă şi eficienţă energe­ti­că, Ro­mânia speră la 1,3 mld. euro, pentru renovări cu focus pe eficienţa energetică, dar care ar rezolva şi situaţia clă­di­rilor cu risc seismic, se doreşte atragerea unor fonduri de 2,2 mld. euro, alte 600 mil. euro urmând să vină pe proiecte le­gate de dezvoltarea infrastructurii de gaze în amestec cu hidrogenul şi alte gaze verzi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO