Energie

Cum a băgat România 300 mil. dolari în buzunarele Gazprom: importurile de gaze ruseşti au crescut de opt ori în 2016

Cum a băgat România 300 mil. dolari în buzunarele...

Autor: Roxana Petrescu

20.04.2017, 00:05 351

Importurile de gaze ruseşti au crescut anul trecut de mai bine de opt ori, astfel că România a băgat în buzunarele Gazprom aproape 300 mil. dolari, de şase ori mai mult faţă de 2015, potrivit Anuarului de Energie 2017 publicat de Ziarul Financiar.

Creşterea fără precedent a impor­turilor a avut loc în contextul în ca­re cererea s-a menţinut relativ constan­tă. Producţia internă a fost însă se­ver afectată de evoluţia preţului la pe­trol, dar şi de taxele care i-au afectat direct pe productători. Romgaz, de exem­plu, a extras anul trecut cu 24% mai puţin faţă de 2015. Mai mult, în miez de iarnă, România şi-a dat seamă că depozitele nu erau tocmai pline, aşa că Gazprom a avut din nou motive de bucurie.

Începerea producţiei din Marea Neagră în 2019 ar trebuie să fie o veste bună, dar nici până acum România nu a reuşit să-şi dea sema cum ar vrea să impoziteze această nouă resursă. Cert este însă că autorităţile vor s-o ducă până în Austria. În această lipsă totală de viziune, oamenii din sistem se întreabă dacă nu cumva resursele interne sunt mai degrabă un necaz decât o bucurie pentru o Românie care încă nu şi-a dat seama cum ar trebui gestionat tot acest potenţial.

„Ajungem la paradoxul că pe noi mai mult ne încurcă faptul că avem resurse decât ne ajută“, spune Virgil Metea, directorul general al Romgaz, cel mai mare producător local de gaze naturale, controlat de statul român.

Compania a produs anul trecut 4,2 mi­­liarde de metri cubi, cu 24% mai puţin faţă de 2015, cantităţile extrase fiind calibrate pe dinamica ce­rerii, dar şi pe nivelul sto­cu­rilor pe care com­pa­nia le avea la sfâr­şitul ciclului de înma­ga­zinare. Prin urmare, cifra de afaceri a Rom­gaz a ajuns anul trecut la 3,4 mili­arde de lei cu 16% mai mică faţă de 2015, redevenţele plătite către sta­tul român fiind de circa 210 milioane de lei, cu aproape 30% mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO