Energie

Cu combinatele trase pe margine, chimia a „ars“ cu aproape 25% mai puţine gaze. Importurile din Rusia au ajuns la 0,09% din consum

Cu combinatele trase pe margine, chimia a „ars“ cu...

Autor: Roxana Petrescu

03.08.2015, 00:06 466
În economia Gazprom Export, braţul de vânzări de gaze naturale al gigantului Gazprom, cel mai mare producător de gaze din lume, România a ajuns o piaţă marginală, în „echipă“ cu Elveţia sau cu Bosnia şi Herţegovina.
 
De la importuri de aproape 4 miliarde de metri cubi care acopereau circa un sfert din necesarul pieţei interne şi pentru care se plăteau anual sume de peste un miliard de dolari, în aprilie importurile au ajuns să reprezinte doar 0,09% din consumul naţional. Ce a provocat acest lucru? Situaţia din industria chimică, cel mai mare consumator de gaze alături de sectorul producerii de energie electrică şi termică.  Potrivit rapoartelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE), în primele patru luni ale anului consumul de gaze naturale a înregistrat o scădere de aproape 4% faţă de perioada similară a anului trecut.
 
„Intrăm într-o nouă eră în România. Am ajuns la nivelul în care putem produce mai mult decât se consumă intern“, spune un executiv din industria gazelor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO