Energie

Criză istorică pe piaţa petrolului: După ce luni seară petrolul a scăzut sub minus 30 de dolari barilul, cotaţiile încep să revină pe plus

Criză istorică pe piaţa petrolului: După ce luni...

Autor: Dorin Oancea

21.04.2020, 10:36 152

Preţul petrolului american a revenit marţi în teritoriul pozitiv, după ce a scăzut sub 0 dolari/baril pentru prima dată, dar referinţa internaţională Brent a scăzut, pe măsură ce criza globală de coronavirus reduce puternic cererea de ţiţei, relatează Reuters.

Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) cu livrarea în mai a crescut la 1,36 dolari/baril după ce a atins un minus de 37,63 dolari pe baril în şedinţa precedentă.

Contractele pentru iunie au crescut cu 94 de cenţi, sau 4,6%, la 21,37 dolari barilul.

Preţul petrolului Brent, de referinţă pe plan mondial, cu livrarea în iunie a scăzut cu 48 de cenţi, sau 1,9%, la 25,09 dolari pe baril.

Preţurile petrolului au scăzut în urma restricţiilor de călătorie şi limitărilor în circulaţie impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului, cu 30% la nivel mondial. Situaţia a dus la creşterea stocurilor, spaţiile de depozitare fiind din ce în ce mai greu de găsit.

Principalul hub de stocare din Statele Unite ale Americii din Cushing, Oklahoma, punctul principal de livrare pentru West Texas Intermediate nu va mai dispune de capacităţi de stocare în câteva săptămâni.

În urma prăbuşirii preţurilor petrolului, preşedintele american Donald Trump a declarat luni că administraţia sa are în vedere oprirea importurilor de petrol brut din Arabia Saudită, ca o modalitate de a ajuta industria de foraj din SUA.

Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol (OPEC) şi aliaţii săi, inclusiv Rusia, cunoscută sub numele de OPEC +, au convenit să reducă producţia cu 9,7 milioane de barili pe zi (bpd), dar nu înainte de luna mai, iar dimensiunea reducerii nu este considerată suficient de mare pentru a restabili echilibrul pieţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO