Energie

Criza energiei aruncă preţurile în aer. Petrolul urcă la maximul ultimilor 7 ani

Criza energiei aruncă preţurile în aer. Petrolul urcă...

Autor: Mediafax

11.10.2021, 12:44 287

Preţul petrolului a crescut din nou luni, o tendinţă care se manifestă de mai multe săptămâni, în condiţiile în care criza energetică care afectează marile economii nu dă semne de atenuare, pe fondul creşterii activităţii economice şi al ofertelor limitate de la marii producători, scrie Reuters.

Petrolul Brent a crescut cu 1,20 cenţi, sau 1,5%, la 83,59 dolari pe baril la 0656 GMT, după ce săptămâna trecută a câştigat aproape 4%. Petrolul american a crescut cu 1,46 dolari, sau 1,8%, la 80,81 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel de la sfârşitul anului 2014. Ţiţeiul american a crescut cu 4,6% până vineri.

Preţurile au crescut pe măsură ce mai multe ţări cu rate mari ale vaccinării ies din blocajele impuse de coronavirus, susţinând o revigorare a activităţii economice. Brent a crescut timp de cinci săptămâni, iar ţiţeiul american timp de şapte săptămâni.

Preţurile la cărbune şi gaze au crescut, de asemenea, pe măsură ce economiile se redresează, ceea ce face ca petrolul să devină mai atractiv pentru generarea de energie.

În India, unele state se confruntă cu pene de curent electric din cauza penuriei de cărbune, în timp ce în China guvernul a cerut minerilor să crească producţia de cărbune, în condiţiile în care preţurile la energie electrică au crescut.

Criza energetică care mătură lumea ridică perspectiva unei ierni nordice dificile.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, numiţi împreună OPEC+, au decis săptămâna trecută să menţină o creştere constantă şi treptată a producţiei. OPEC îşi publică raportul lunar privind petrolul la sfârşitul acestei săptămâni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO