Energie

Creşte consumul de energie al centrelor de date din statele membre ale UE: „O utilizare mai inteligentă şi mai ecologică a tehnologiilor digitale este un element esenţial pentru a garanta că Europa îşi atinge obiectivul ambiţios”

Creşte consumul de energie al centrelor de date din...

Autor: Mediafax

09.11.2020, 16:49 79

Specialiştii estimează o creştere a consumului de energie al centrelor de date din statele membre ale UE de la 2,7 % din cererea de energie electrică în 2018 la 3,2 % până în 2030.  Sisteme de răcire mai eficiente şi refolosirea căldurii se numără printre soluţii. 

Comisia Europeană publică rezultatele unui studiu privind servicii de cloud computing şi centre de date mai verzi.

Conform rezultatelor, este de aşteptat o creştere a consumului de energie al centrelor de date din statele membre ale UE de la 2,7 % din cererea de energie electrică în 2018 la 3,2 % până în 2030.

Studiul oferă opţiuni tehnice şi de politică pentru a limita această creştere.

„Pactul verde european are ca obiectiv transformarea Europei într-un prim continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. În acest sens, nu putem să lăsăm consumul nostru de energie electrică necontrolat. O utilizare mai inteligentă şi mai ecologică a tehnologiilor digitale este un element esenţial pentru a garanta că Europa îşi atinge obiectivul ambiţios”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv.

Comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, a adăugat: „Volumul global de date va continua să crească rapid. Iată de ce promovăm infrastructuri adecvate pentru servicii de cloud eficiente şi respectuoase faţă de mediu şi centre de date eficiente din punct de vedere energetic. Europa va fi epicentrul tehnologiei verzi”.

Soluţiile tehnice includ sisteme de răcire mai eficiente, reutilizarea căldurii, utilizarea energiei din surse regenerabile pentru alimentarea centrelor de date, precum şi construirea acestor centre de date în regiunile cu climă rece.

Printre opţiunile de politică se numără achiziţiile publice verzi, norme pentru ca autorităţile publice europene să îşi utilizeze puterea de cumpărare pentru a alege servicii care nu dăunează mediului, precum şi stabilirea unor cerinţe de transparenţă şi promovarea unor indicatori uniformi de eficienţă energetică.

Studiul va sprijini eforturile depuse în prezent pentru a se îndeplini obiectivul strategiei digitale de a realiza centre de date neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei, foarte eficiente din punct de vedere energetic şi durabile până în 2030 şi de a stabili un cadru european de reglementare în domeniul cloud computingului, un set unic de reguli şi norme tehnice comune. Puteţi găsi mai multe informaţii aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO