Energie

Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: Nu există motive reale ca preţurile energiei să revină la nivelul anterior. Ar putea da înapoi până la o zonă de 100 euro/MWh pentru electricitate, spre exemplu

Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: Nu există...

Autor: Alex Ciutacu

25.01.2022, 11:38 264

Nu există fundamente pentru ca preţurile la energie să revină la nivelurile dinaintea crizei actuale, iar industria românească s-ar putea confrunta cu o problemă pe teren scurt, a explicat Corneliu Bodea, CEO al Centrului Român de Energie (CRE), în conferinţa ZF/Liberty Steel „Industria românească: Investiţii pentru un viitor verde”.

„Nu vreau să dezamăgesc pe nimeni dar în România cred că nu există motive reale care să susţină o întoarcere bruscă şi imediată a preţurilor în zona în care erau anterior. Aş spune că cel mult am putea vedea ca preţurile să dea înapoi spre unde erau preţurile energiei în Europa în ultimii ani pe la 100 euro/MWh pentru electricitate, spre exemplu”.

Bodea consideră că industria românească s-ar putea confrunta cu o scădere a producţiei pe termen scurt, iar aceasta la rândul ei ar putea duce la o stabilizare a preţurilor.

„Referitor la întreabarea dacă industria românească va supravieţui sau nu este o problemă de cerere şi ofertă. Cred că producţia va scădea pe termen scurt şi asta va juca un rol în stabilizarea preţurilor, dar este o întrebare bună pentru că problema aici este că economia României are o problemă de competitivitate, deci în termeni de competitivitate suntem undeva la jumătate faţă de media europeană la nivel de producţie. Asta va aduce o problemă foarte mare în industria românească pe termen scurt”.

CRE face parte dintr-un consorţiu alături de Liberty Steel, ADREM, MTAG şi ICSI pentru a dezvolta un proiect de cercetare-inovare de integrare a hidrogenului şi înlocuire a combustibililor fosili în procesele de fabricaţie industrială. Proiectele realizate prin această asociere vor fi propuse la Comisia Europeană pentru finanţare directă prin mecansimul Horizon Europe.

„Este un proiect imporant. Din ce ştiu în România este singurul proiect care aduce la un loc industria de energie, furnizori de tehnologie în industria energetică, consumatori precum Liberty şi ONG-uri, care vin împreună să fie finanţaţi de UE pentru a vedea cum putem aduce hidrogenul la un nivel avantajos din punctul de vedere al costurilor şi cum utilizăm hidrogenul pentru viitorul energiei”.

Corneliu Bodea a subliniat că în prezent problema nu ţine de producţia de hidrogen, ci de modalitatea în care acesta poate fi avantajos din punctul de vedere al costurilor pentru utilizarea în procesele industriale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO