Energie

Concluzia reuniunii de top de pe piaţa energiei: este nevoie de investiţii masive

01.03.2012, 00:07 307

Potenţialul ridicat de atragere de investiţii al sectorului energetic, liberalizarea pieţei, dar şi preţul benzinei la pompă au fost principalele subiecte puse în discuţie de participanţii la Power Summit '12, eveniment organizat de Ziarul Financiar la care au participat cele mai importante nume ale industriei de energie din România.

Sectorul energetic este unul care are nevoie de investiţii masive, dar care poate genera şi rezultate impresionante, aşa cum au arătat şi descoperirile de gaze făcute de Petrom în Marea Neagră.

Pe de altă parte, veştile nu sunt foarte bune pentru consumatorii finali: benzina nu se iefti­neşte, iar gazele şi electricitatea urmează să se scumpească, au mai spus executivii din industria energiei prezenţi la Power Summit '12. Pentru moment ieftinirea petrolului este scoasă din calcule având în vedere tensiunea ce continuă în nordul Africii, dar şi criza iraniană.

"Avem o estimare a bugetului pe baza unui preţ de 100 de dolari pe barilul de petrol. Am făcut hedging pe 101 dolari pe baril", a explicat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom. O poziţie similară a avut-o şi Marius Ghica, CEO al Rompetrol Group Corporate Center, care a spus că nu doar preţul petrolului contează în ecuaţia preţului final al benzinei la pompă, ci şi cursul de schimb.

Deşi multe dintre sectoarele economiei sunt "pe roşu", având evoluţii negative în ultimii trei ani, sectorul energetic mai are încă pârghii de creş­tere. După boom-ul eolian vine cel al energiei solare, iar această evolutie ar putea reprezenta un ade­vărat pol generator de locuri de muncă şi investiţii.

Cea mai fierbinte parte a sectorului energetic este partea de energie regenerabilă, în special partea de eoliene, lucru de care vom beneficia şi noi. Începe şi boom-ul pe energia fotovoltaică. Se interesează foarte multă lume despre acest domeniu.

Power Summit '12 a fost organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu Enel, Petrom, GDF Suez, E.ON, Opel, Renania, Vodafone, Alpha Bank, Signal Iduna şi Samsung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO