Energie

Complexul Energetic Oltenia promite investiţii de 7 mld.lei până în 2026 în noi capacităţi de producţie, în paralel cu închiderea unor mine şi reconversia profesională a angajaţilor

Complexul Energetic Oltenia promite investiţii de 7...

Autor: Roxana Rosu

21.08.2020, 14:08 298

Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari producători naţionali de electricitate, va transmite Comisiei Europene un planul de restructurare care prevede investiţii de 7 miliarde lei în perioada 2021 – 2026, în vedere reducerii treptate a producţiei pe bază de cărbune din 2030, inclusiv prin închiderea unor exploatări miniere.

Planul va fi transmis de către reprezentanţii companiei şi ai Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, prin Consiliul Concurenţei.

Complexul Energetic Oltenia a beneficiat de un ajutor de stat în valoare de 1,2 miliarde lei, urmând să-l ramburseze în termen de cel mult şase luni sau, în cazul în care situaţia financiară a companiei nu permite acest lucru, să transmită Comisiei Europene fie un plan de restructurare, fie un plan de lichidare.

”În acest context, soluţia viabilă, singura luată în calcul de conducerea companiei şi de către guvern, o reprezintă continuarea activităţii şi, implicit, înaintarea unui plan de restructurare care include un plan de decarbonare ce necesită investiţii semnificative în următorii ani”, a anunţat vineri compania.

Complexul va începe un proces de modernizare şi dezvoltare a unor capacităţi noi de producţie prin diversificarea resurselor, celor pe bază de cărbune urmând să le fie adăugate soluţii mai puţin sau deloc poluante precum unităţi de producţie pe bază de gaze naturale şi parcuri fotovoltaice.

CEO va continua producţia pe bază de cărbune, dar într-o proporţie care se va diminua treptat, dincolo de orizontul anului 2030, lucru posibil prin investiţii de cca 2 miliarde lei.

Planul de restructurare şi decarbonare prevede închiderea etapizată a unor capacităţi de producţie şi exploatări miniere, precum şi externalizarea unor activităţi.

Astfel, Complexul Energetic Oltenia are în vedere construcţia a 8 parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari şi Işalniţa cu o capacitate instalată totală de cca 700 MW,  retehnologizarea şi modernizarea  microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10 MW şi dezvoltarea de capacităţi noi pe gaze naturale cu o capacitate instalată totală de cca 1.300 MW, la Turceni şi Işalniţa.

Construirea noilor centrale va presupune crearea unor noi locuri de muncă în regiune, dar şi reconversia profesională pentru unii dintre salariaţii companiei.

 ”Pe durata procesului de tranziţie, pe măsură ce se vor optimiza capacitatile de productie, va avea loc o recalibrare a costurilor care va conduce la o ajustare a personalului la noul model de afacere. Aceasta este o condiţie pentru aprobarea planului de restructurare de către Comisia Europeană şi intenţia este să fie îndeplinită cu un impact social minim. Din acest motiv, ajustarea numărului de salariaţi se va obţine majoritar în mod natural, prin pensionare, precum şi prin reconversie profesională şi disponibilizare voluntară”, spune compania.

Finanţarea acestor programe va fi realizată atât din surse proprii, cât şi din surse bugetare în combinaţie cu instrumente lansate de UE pentru a sprijini atingerea obiectivelor Pactului Ecologic European (Fondul de modernizare şi Fondul pentru Tranziţie Justă).

Complexul Energetic Oltenia are o cotă de piaţă de aproximativ 20%, având un rol crucial în asigurarea continuităţii în alimentarea cu energie electrică a României.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO