Energie

Complexul Energetic Oltenia mai trebuie să aştepte banii pentru restructurare: Comisia Europeană investighează dacă ajutorul acordat companiei este conform cu normele UE

Complexul Energetic Oltenia mai trebuie să aştepte...

Autor: Cristina Bellu

05.02.2021, 14:49 204

Comisia Europeană a deschis o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autorităţile române Complexului Energetic Oltenia (CE Oltenia) sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

Anul trecut, la începutul lunii decembrie, România a notificat Comisiei un plan de restructurare privind Complexul Energetic Oltenia, al doilea jucător de pe piaţa locală a energiei electrice, care  prevede un sprijin de aproximativ 2 miliarde euro (9,93 miliarde lei) pentru CE Oltenia, din care 1,33 miliarde euro (6,48 miliarde lei) reprezintă sprijin public din partea statului român, sub formă de granturi şi de împrumuturi, inclusiv împrumutul pentru salvare în valoare de 251 de milioane euro deja acordat CE Oltenia la începutul anului trecut.

Suma rămasă ar urma să fie acoperită din fondurile UE, mai precis dintr-un grant acordat prin Fondul pentru modernizare, pentru care România ar urma să solicite finanţare.

“Normele UE privind ajutoarele de stat, în special Orientările Comisiei privind ajutoarele pentru salvare şi restructurare, permit statelor membre să sprijine, în anumite condiţii stricte, întreprinderile aflate în dificultate. Mai precis, se poate acorda ajutor pentru o perioadă de până la şase luni, denumit ajutor pentru salvare. După această perioadă, fie ajutorul trebuie să fie rambursat, fie statul membru trebuie să notifice Comisiei un plan de restructurare pentru ca ajutorul să fie aprobat, numit ajutor de restructurare”, explică într-o notă reprezentanţii CE.

Planul trebuie să asigure faptul că viabilitatea întreprinderii poate fi restabilită fără niciun alt sprijin din partea statului, că aceasta contribuie într-o măsură adecvată la costurile de restructurare şi că denaturările concurenţei generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor măsuri de compensare care includ, în special, măsuri structurale.

“În acest stadiu, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare şi ajutorul pentru sprijinirea acestuia ar îndeplini condiţiile prevăzute în orientări”, spun reprezentanţii CE.

Potrivit acestora, investigaţia aprofundată a Comisiei va examina în special dacă planul de restructurare propus poate restabili viabilitatea pe termen lung a societăţii CE Oltenia într-un interval de timp rezonabil fără continuarea ajutorului de stat; dacă CE Oltenia sau investitorii ar urma să contribuie suficient la costurile de restructurare, asigurându-se astfel că planul de restructurare nu se bazează în principal pe finanţare publică şi că ajutorul este proporţional şi dacă planul de restructurare ar urma să fie însoţit de măsuri adecvate de limitare a denaturărilor concurenţei create de ajutor.

“Comisia îşi va continua investigaţiile pentru a afla dacă îndoielile sale iniţiale se confirmă. Deschiderea unei investigaţii oferă României şi părţilor terţe interesate posibilitatea de a prezenta observaţii şi nu anticipează rezultatul acesteia”, mai transmit reprezentanţii CE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO