Energie

Complexul Energetic Hunedoara anunţă cea mai lungă oprire a termocentralei Mintia din ultimii 22 de ani. Sindicaliştii reclamă că nu este cărbune

Complexul Energetic Hunedoara anunţă cea mai lungă...

Autor: Loredana Ficiu

21.08.2019, 11:50 659

Termocentrala Mintia va fi închisă timp de 12 zile, în perioada 23 august - 3 septembrie. Conducerea Complexului Energetic Hunedoara spune că termocentrala se opreşte pentru lucrări, în timp ce sindicaliştii susţin că nu este cărbune. Este cea mai lungă oprire de după 1997.

Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că Termocentrala Mintia se va închide în perioada 23 august- 3 septembrie, pentru lucrări de întreţinere.

„În perioada 23 august- 3 septembrie, Termocentrala Mintia va fi oprită pentru revizii, reparaţii de vară, altfel putem să avem probleme pentru iarnă, atât pe parte termică, cât şi pe partea electrică, tot ce cuprinde revizii, de cazane. Trebuie să facem un program de revizii, că altfel nu se poate. Am tot avut probleme cu cazane şi am hotărât să facem un program de revizie şi reparaţii. După aceea o să intrăm în program normal”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Samuel Dioane, directorul CEH.

El a recunoscut că oprirea termocentralei în această perioadă are „un pic de legătură” cu blocarea traficului feroviar în zona Simeria, dar susţine că există suficient cărbune.

„Are şi un pic de legătură şi cu blocarea traficului feroviar în zona Simeria, dar noi oricum aveam prevăzut acest grafic de reparaţii. Era programat. Că s-a suprapus, asta este. Nu ne confruntăm cu lipsa cărbunelui, există cărbune, am mai dat drumul la un abataj, luni, la mina Livezeni, care are o capacitate de 600 de tone. Nu se pune problema. Au mai fost situaţii de avarii, în care termocentrala a fost oprită pentru 12 ore, şase ore. Toată lumea e programată pentru revizii, activitatea e normală, nu e o problemă. Va fi pornită Termocentrala Paroşeni, noi avem nevoie de energie să vindem, să putem încasa, să facem plăţi, nu se poate să oprim totul pe zero", a spus directorul CEH.

De cealaltă parte, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc, susţine că Termocentrala Mintia se confruntă cu lipsa cărbunelui.

Potrivit acestuia, traficul feroviar va fi blocat în zona Simeria, astfel că nu se poate aduce cărbune.

„Motivul este blocarea traficului feroviar în zona Simeria şi noi, neavând constituite stocuri mari de cărbune care să ne ajungă pentru a funcţiona o săptămână, suntem obligaţi să oprim şi noi, o să pornim Paroşeniul. A mai fost oprită pe o perioadă aşa lungă doar în 1996 sau 1997 pentru lucrări de curăţare a barajului. Angajaţii vor face lucrări de întreţinere, se curăţă instalaţiile. Ei folosesc oportunitatea aceasta ca să-şi facă lucrări care nu se pot face doar cu oprirea termocentralei, dar nu că necesită a fi făcute acum. (...) Dar motivul este lipsa cărbunelui", a declarat Cristian Iştoc.

În perioada în care va fi oprită Termocentrala Mintia sunt anunţate lucrări la infrastructura feroviară în zona Simeria.

Termocentrala Mintia este sucursală a Complexului Energetic Hunedoara, care are în prezent peste 4.000 de salariaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO