Energie

Companiile petroliere se întreabă dacă mai merită să caute ţiţei

Companiile petroliere se întreabă dacă mai merită să...

Autor: Bogdan Cojocaru

18.08.2020, 00:00 260

„Mai mulţi producători de petrol europeni spun că resurse de energie de miliarde de dolari ar putea să rămână pe vecie în pământ, deşi ar putea fi scoase la suprafaţă“, scrie Bloomberg.

Doar nişte puncte pe harta Atlanticului de sud, Insulele Falkland erau cândva pământul făgăduinţei pentru o industrie petrolieră în care companiile căutau neobosite noi resurse de-a lungul şi de-a latul planetei.

Însă după un deceniu de la descoperirea a miliarde de barili de ţeiţei în apele înconjurătoare, teritoriul britanic pare mai îndepărtat ca niciodată.

În loc să devină următoarea frontieră a exploatării de petrol, proiectele de extracţie de acolo riscă să fie adăugate unei liste cu „active eşuate“ a căror punere în conservare ar putea costa companiile sume uriaşe.

În condiţiile în care pandemia distruge economii şi paralizează cererea, marile companii de energie europene au recunoscut un adevăr dureros în ultimele luni: petrol şi gaze de miliarde de euro ar putea să rămâna în pământ.

Cum criza grăbeşte tranziţia energie nepoluantă, combustibilii fosili vor deveni probabil mai ieftini decât s-a anticipat în următoarele decenii, în timp ce eliberarea carbonului pe care aceştia îl conţin va deveni mai scumpă.

Aceste două presupuneri fac ca exploatarea anumitor câmpuri de petrol şi gaze să nu mai aibă sens economic.

Spre exemplu, BP a anunţat luna aceasta că nu va mai face explorări în state noi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO