Energie

Comisia de industrii din Camera Deputaţilor vrea să elimine taxa din energie de 2% pe cifra de afaceri şi plafonarea preţului la gaze

Comisia de industrii din Camera Deputaţilor vrea să...

Autor: Mediafax

28.08.2019, 00:00 328

Comisia de industrii a Camerei Deputaţilor a avizat, ieri, abrogarea unor prevederi din OUG 114/2018, respectiv a articolelor prin care se plafonase preţul gazelor naturale de producţie internă pentru populaţie şi CET-uri la 68 lei/MWh, se reintroduseseră preţurile reglementate la energia electrică destinată consumatorilor casnici clienţi ai furnizorilor de ultimă instanţă şi se majorase de la 0,2% la 2% taxa percepută de ANRE operatorilor din energie şi gaze. 

Guvernul a adoptat pe 28 decembrie 2018 ordonanţa de urgenţă 114/2018 privind unele măsuri fiscale. Comisia pentru buget a Camerei Deputaţilor a amânat, marţi, raportul preliminar pe OUG 114/2018. Au fost dezbătute prevederi din ordonanţă, însă o altă şedinţă a fost anunţată pentru săptămâna viitoare.

Deputaţii din comisie au aprobat amânarea raportului pe OUG 114/2018 cu 11 voturi pentru şi nouă împotrivă. Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) spune că propunerea Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor potrivit căreia s-ar elimina prevederile care vizează sectorul de energie din OUG 114 este una benefică şi necesară pentru industrie.

„Prevederile din ordonanţă plafonează preţul gazelor la producător şi introduc o nouă contribuţie de 2%, având drept consecinţe negative creşterea artificială a preţului nereglementat şi reducerea investiţiilor. În plus, consumatorii cu adevărat vulnerabili nu sunt protejaţi prin aceste măsuri“, spune ROPEPCA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO