Energie

Claudiu Cazacu, XTB: O iarnă caldă să avem, că altfel va fi una dureros de scumpă. Cheltuielile cu energia electrică şi gazele vor fi cu 50-60% peste anul trecut

Claudiu Cazacu, XTB: O iarnă caldă să avem, că altfel...

Autor: Roxana Rosu

13.10.2021, 15:46 300

Cheltuielile cu energia electrică şi gazele vor fi în această iarnă cu 50-60% mai mari decât anul trecut, în condiţiile în care avem o majorare de 25% a preţului la energie şi de 25-30% la gaze, estimează Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varşovia.

”Este aproape imposibil a avea, într-un mediu atât de complex, o idee sigură şi precisă despre costul energiei, însă, pe baza unor modele curente, şi luând în calcul un răspuns suplimentar al autorităţilor, probabil inclusiv la nivel european, ne putem imagina totuşi o majorare de 25% pentru energie electrică şi 25-30% pentru gaze faţă de septembrie, ceea ce ar duce valorile la +50-60% faţă de anul trecut. Fără măsuri noi de intervenţie, sau o corecţie drastică, relativ rapidă, a preţurilor energiei şi gazelor, valorile ar fi chiar mai drastice”.

În SUA, preţul gazelor naturale (indice generic dat de contractul de pe bursa CME) a ajuns în octombrie la un maxim al ultimilor 7 ani, la 6,46 dolari pe un milion de BTu (aprox 0.293 MWh). În februarie 2014, s-a mai atins un nivel asemănător, cu un vârf doar puţin mai sus. Mergând în urmă, valori mai înalte regăsim doar înainte de criza financiară din 2008, se arată într-o analiză realizată de XTB.

China suferă, la rândul său, de pe urma lipsei de cărbune, penele de curent oprind activitatea în unele regiuni.  

În Europa, cotaţiile gazului natural şi ale energiei electrice au înregistrat, de asemenea valori record, în serie, zi după zi. De altfel, o asemenea accelerare a preţurilor este fără precedent în istorie. Lichiditatea redusă a permis variaţii spectaculoase pentru contractul TTF (olandez): într-una din zile au fost mai întâi creşteri de 30%, apoi scăderi de 35%. Cotaţiile au fost oprite din ascensiune în momentul în care preşedintele Rusiei a orientat aşteptările spre o majorare a ofertei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO