Energie

Claudiu Butacu, co-fondator EFdeN, energiaTa: Întâmpinăm o barieră de legislaţie pe în zona prosumatorilor. Acum avem 1.732 de prosumatori conectaţi la reţea şi 11.650 de kW instalaţi. Am fi putut avea 30.000 de prosumatori

ZF Power Summit 2021

Claudiu Butacu, co-fondator EFdeN, energiaTa:...

Autor: Alexandra Cepăreanu

24.02.2021, 17:01 171

În prezent, România înregistrează un număr de aproximativ 1.732 de prosumatori - clienţi finali care deţin instalaţii de producere a energiei electrice, care poate stoca şi vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lor –, potrivit lui Claudiu Butacu, co-fondator EFdeN, energiaTa.

„Acum avem 1.732 de prosumatori conectaţi la reţea şi 11.650 de kilowaţi instalaţi, în prezent. min 5.30 – puteam fi 30.000 sau peste. Pogramele de la AFM, Casa Verde, au funcţionat şi nu au funcţionat, au fost blocaje, anumite problme şi proceduri care îngreunat procesele, mult dosare respinse şi mulţi oameni au renunţat. Asta mă frustrează cel mai mult, că au renunţat”, a spus Claudiu Butacu, co-fondator EFdeN, energiaTa, în cadrul videoconferinţei ZF Power Summit 2021.

 

Alte declaraţii:

Putem încuraja şi îmbunătăţi numărul de prosumatori pt că există un interes foarte mare şi reuşim să acoperim nevoi pe care socitatea le doreşte.

Dacă acum 6 ani ne-a luat 400 de zile să instalăm panourile fotovoltaice pe una dintre prototipuil solare, acum mdia a ajuns la 300 şi ceva de zile. Atât durează în medie să devii prosumator.

În condiţiile în care există o lege care spune cla că furnizorul şi distribuitorul de energie este obligat să te accepte ca prosumator în 30 de zile, există şi furnziori car fac procesul mai anevoios.

Companiile s-au uitat spre noi când vorbeam în urmă cu opt ani despre case intlignt, pritenoase cu mediul. Cred că această colaborare între universităţi, companii şi ONG-uri este de bun augur.

Se vorbeşte foate mult despre ce ar trebui să se facă, dar nu acţionăm. Sunt câţiva specialişti care încearcă să gândească cum să implementeze astfel de proiecte, dar nu are cine să le execute. E important să ne gândim cum să implementăm aceste planuri şi cred că ar trebui să ne orintăm spre tineri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO