Energie

Christina Verchere, CEO Petrom: Avem nevoie de garanţii solide pentru a începe exploatarea gazelor din Marea Neagră, care înseamnă investiţii de miliarde. Acum nu le avem

Christina Verchere, CEO Petrom: Avem nevoie de garanţii...

Autor: Cristian Hostiuc

05.06.2019, 00:08 1168

Christina Verchere, CEO al Pe­trom de un an, spune că pentru pro­iectul de gaze din Marea Nea­gră, care este extrem de valoros, este nevoie de garanţii solide, de predictibilitate şi stabilitate fiscală şi legislativă şi de liberalizarea pieţei de gaze. „Acum nu avem aceste garanţii, vorbim de investiţii de miliarde.“

„Noi am înaintat propunerile noastre autorităţilor (pe care nu putem să le dez­văluim) şi aşteptăm să discutăm.“ Britanica Christina Verchere, dar şi cu cetăţenie ame­ricană, a preluat conducerea Petrom de un an, o perioadă extrem de provo­catoare şi cu multe surprize.

Până în prezent, consorţiul Petrom/Exxon, care a investit deja 1,5 mld. dolari în explorare, nu a anunţat cât de valoroase sunt zăcă­mintele de gaze din Marea Neagră. „Avem o imagine clară despre ce este acolo.“ Ea spune că proiec­tul este extrem de valoros, astfel încât să nece­site atenţia americanilor de la Exxon, a doua cea mai valoroasă companie de energie din lume.

Proiectul de gaze din Marea Neagră este economic sau politic? Fundamental este un proiect de business, dar peste tot în lume furni­zarea de energie este o problemă geopo­litică, a răspuns ea. 

„Cred că România este la răscruce, are aceas­tă oportunitate din Marea Neagră, când ce­rerea de gaze este în creştere, exploatarea lor va aduce avantaje economice României, dar dacă aceste investiţii nu se fac acum, viitorul energetic al României va fi provocator (n.red.), România va fi nevoită să importe gaze.“ Cere­rea de gaze din România nu este sufi­cient de ma­re (numai jumătate dintre locuinţe sunt ra­cordate la gaze) pentru zăcămintele din Ma­rea Neagră, aşa că discuţia este legată de noi pieţe.

Verchere spune că se studiază şi investiţii în combinate petrochimice în România (ceea ce ar fi o noutate), dar încă nu este luată o decizie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO