Energie

CEO KMG International: Vrem să creştem în ţările din regiunea Mării Negre. Pentru anul viitor avem un buget de investiţii de 200 milioane de dolari

CEO KMG International: Vrem să creştem în ţările din...

Autor: Roxana Petrescu

29.12.2015, 14:49 700

Anul acesta, rafinăria Petromidia, cea mai mare din România, inima grupului KMG International, fostul Rompetrol, a pompat o cantitate record de petrol, scăderea costurilor pe fondul prăbuşirii cotaţiilor internaţionale fiind un fel de apă vie pentru marjele de rafinare şi implicit pentru rezultatele companiei. După investiţii de 200 de milioane de dolari anul acesta, reprezentanţii grupului spun că pregătesc şi pentru anul viitor un buget similar, obiectivul fiind creşterea prezenţei în toate ţările cheie din zona Mării Negre. O altă direcţie este întărirea prezenţei de contractor general pentru proiecte petroliere în Kazahstan, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

KMG International, entitate înregistrată în Olanda prin care compania de stat KazMunayGas controlează rafinăria Petromidia şi peste 730 de puncte de alimentare cu carburanţi, ar putea fi vândută în proporţie de 51% către un grup chinez, CEFC China Energy Company Limited, în baza unui memorandum semnat între kazahi şi chinezi.

„Strategia noastră pe termen lung se concentrează pe creşterea organică în ţările din regiunea Mării Negre, inclusiv pe extinderea afacerii de retail în România, creşterea eficienţei operaţionale a rafinăriei Petromidia după performanţele record din 2014. Scopul nostru este, de asemenea, o viitoare creştere organică pe pieţele prioritare, precum şi extinderea activităţii către furnizarea de servicii industriale în Kazahstan, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu”, spune Zhanat Tussupbekov, director general executiv al KMG International, fostul Rompetrol, într-un supliment publicat cu ocazia zilei Kazahstanului (16 dec. - n.red.).

Pentru anul acesta, Rompetrol, care este al doilea cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală, dar cel mai mare rafinor, a avut un buget de investiţii de 200 de milioane de dolari, proiectul major al anului 2015 fiind revizia generală de la Petromidia şi a diviziei de petrochiomie. În total, costurile pentru această operaţiune s-au ridicat la 77,5 milioane de dolari, lucrările fiind coordonate şi realizate de Rominsev, contractorul general al KMG International, alături de alte 44 de companii, în total fiind implicaţi circa 3.600 de oameni. În total, unităţile au fost oprite timp de şase săptămâni, această revizie fiind programată o dată la cinci ani de zile.

„În ceea ce priveşte investiţiile, în 2015 grupul a avut un plan de peste 200 de milioane de dolari, o mare parte fiind alocată pentru revizia generală programată a platformei Petromidia şi a Rafinăriei Vega. O altă direcţie de investiţii a fost reprezentată de construcţia şi dezvoltarea reţelei de distribuţie a carburanţilor din România, precum şi de finalizarea procesului de rebranding pentru toate staţiile de alimentare ale Rompetrol.”

Odată upgradată rafinăria, devine cu atât mai importantă securizarea unor pieţe de desfacere, extinderea în regiunea Mării Negre fiind de altfel cel mai important obiectiv al grupului petrolier. Petromidia are o capacitate de rafinare de 5 milioane de tone anual, jumătate din producţia de produse petroliere de la Năvodari luând calea exportului. Creşterea prezenţei pe retail mai este cerută şi de revenirea consumului de carburanţi. Pe plan local, unul dintre cei mai importanţi factori care au contribuit la evoluţia pozitivă din primele nouă luni, când volumele la nivel de piaţă au crescut cu 10%, a fost scăderea preţurilor determinată de prăbuşirea barilului de petrol.

„În 2016 şi în următorii ani, unul dintre obiectivele principale de afaceri ar fi investirea în continuare în dezvoltarea segmentului de retail din România şi din străinătate, construirea de noi staţii şi rebranding-ul reţelei în filialele din ţările aflate în vecinătatea apropiată a grupului, astfel încât producţia Petromidia să fie vândută în cadrul unor segmente de piaţă de creştere, controlate, cu marjă mare. Estimăm un buget total de investiţii la nivel de grup de peste 200 de milioane de dolari”, a mai spus CEO-ul Rompetrol.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO