Energie

Cel mai puternic antreprenor de la malul mării, Gabriel Comănescu, GSP: România nu mai are timp să aştepte. Trebuie să începem dezvoltarea resurselor de gaze în ritm alert. Operaţiunile noastre de la Marea Neagră sunt în siguranţă, chiar dacă zona de conflict e la câteva mile

Cel mai puternic antreprenor de la malul mării, Gabriel...

Autor: Roxana Petrescu

25.02.2022, 12:22 531
 
 

Gabriel Comănescu, proprietarul Grup Servicii Petroliere (GSP), singurul jucător local din forajul marin şi construcţii offshore, spune că activităţile pe care le are în derulare în Marea Neagră continuă, zborurile către zonele de operare fiind însă efectuate doar pentru urgenţe medicale. GSP este implicat în dezvoltarea proiectului Midia Gas Development (MDG), investiţie a americanilor de la Black Sea Oil & Gas, primul proiect de gaz offshore realizat în România în ultimii 30 de ani. Potrivit informaţiilor BSOG, producţia ar urma să înceapă în cel de-al doilea trimestru al anului. Platforma de extracţie se află la 120 de kilometri de malul mării.

“Forajul continuă, chiar dacă zona de conflict este la câteva mile. Am redus zborurile către platformă, nu avem în acest moment probleme”, a declarat omul de afaceri.

Pe de altă parte, Comănescu a subliniat că în acest moment România trebuie să depună toate eforturile necesare pentru a-şi debloca propriile resurse de gaz natural, atât onshore, cât şi offshore.

“România nu mai are timp să aştepte. Noi trebuie să dezvoltăm resursele de gaze pe care le avem într-un ritm alert. Avem tot ce ne trebuie şi putem dezvolta din punct de vedere tehnic proiecte ca Neptun Deep”, a mai spus omul de afaceri.

Atacul Rusiei asupra Ucrainei s-a transpus imediat în preţul gazului, tranzaţiile pentru azi fiind încheiate la un preţ istoric de 1.506 dolari pe mia de metri cubi, cu 47% mai mult decât cotaţiile de pe 23 februarie, ziua de dinaintea începerii războiului. Spre exemplu, datele din cel mai recent raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că în decembrie gazul rusesc a intrat în România la un preţ de 445 de dolari pe mia de metri cubi.

Anul trecut, România şi-a crescut dependenţa faţă de importurile de gaze din Rusia pe fondul reducerii producţiei interne.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO