Energie

Cel mai important semnal de alarmă pentru verzi. Ştefăniţă Munteanu, CEO Transelectrica: Fără creşterea consumului de energie electrică în următorii ani, sustenabilitatea surselor de producere a energiei electrice este pusă sub semnul întrebării

Cel mai important semnal de alarmă pentru verzi....

Autor: Roxana Petrescu

21.09.2023, 12:07 8770

Fără creşterea consumului de energie, intrat pe o parte puternic descendentă de anul trecut, dezvoltarea miilor de MW pe care România îi are în plan, mai ales pe partea de energie verde, devine problematică.

“Până la data de 31.07.2023 Transelectrica a emis ATR-uri (avize tehnice de racordare) pentru 6.572 MW în centrale electrice eoliene (CEE) şi 5.106 MW în centrale electrice fotovoltaice (CEF). Având în vedere proiectele aflate în derulare şi restricţiile impuse de necesitatea întăririlor de reţea, estimăm că în următorii 3 ani se pot instala 2.500 MW în CEF şi 500 MW în CEE, aceasta fără a lua în considerare puterea instalată la prosumatori. Dezvoltarea centralelor electrice regenerabile este legată de evoluţia consumului de energie electrică, aflat în scadere în ultimii ani, pe fondul pandemiei de Covid 19 şi al crizei energetice, dar şi al dezvoltării de instalaţii de stocare”, atrage atenţia Ştefăniţă Munteanu, CEO Transelectrica, transportatorul naţional de energie, în cadrul celei de-a doua ediţii a Codului de Bune Practici pentru Energie Regenrabilă în România. Datele Transelectrica pentru prima jumătate a anului arată că România şi-a redus cererea de energie cu 8%, procentele lunare de scădere variind între 6% şi 12%.

“La nivelul anului 2030, în România, puterea instalată doar în aceste două tipuri de centrale fotovoltaice şi eoliene va depăşi 15.000 MW, iar fără un trend puternic ascendent al evoluţiei consumului de energie electrică în următorii ani, sustenabilitatea surselor de producere a energiei electrice este pusă sub semnul întrebării. În acest sens, evoluţia industrială a economiei româneşti joacă un rol crucial în această perioadă de tranziţie”, a atras atenţia CEO-ul Transelectrica.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO