Energie

Ce se întâmplă la Cernavodă? Centrala nucleară a suferit o a doua defecţiune majoră în doar patru zile. Nuclearelectrica este condusă de un tânăr de 28 de ani fără studii de specialitate în energie

Ce se întâmplă la Cernavodă? Centrala nucleară a...

Autor: Dan Straut

29.03.2018, 10:06 2487

Unitatea 2 a centralei nucleare Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional (SEN) în această dimineaţă „ca urmare a apariţiei unei disfuncţionalităţi la un sistem electric de proces, partea clasică, nu cea nucleară a centralei”, a anunţat Nuclearelectrica.

Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica are 28 de ani şi o diplomă de licenţă în arte la Bates College, SUA. Conform CV-ului său, în iunie 2017 a fost numit preşedinte al consiliului de administraţie din cadrul Companiei Naţionale a Uraniului, iar în aprilie anul trecut a fost numit consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului în cabinetul Grindeanu.


„Specialiştii investighează cauza şi vor efectua lucrările necesare de remediere în conformitate cu procedurile aferente industriei nucleare specifice în astfel de situaţii. Nu există o legătură cauzală între reducerea de putere a Unităţii 2 din data de 25 martie 2018 şi deconectarea automată a reactorului de astăzi, 29 martie 2018. Deconectarea automată a reactorului de la SEN este prevăzută şi realizată prin sisteme de protecţie prevăzute în proiect în anumite situaţii, aşadar reprezintă un comportament conservativ, procedurat fără impact asupra securităţii nucleare”, se arată într-un comunicat al producătorului de energie, semnat de directorul general.

În industria energetică, mai ales în cea nucleară, un specialist care să preia această responsabilitate se formează în cel puţin 20 de ani.

„Deconectarea automată a reactorului de la SEN şi lucrările de remediere a sistemului electric de proces nu au impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător”, precizează Nuclearelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO