Energie

Ce ar însemna petrolul la 100 de dolari pentru economia mondială

Ce ar însemna petrolul la 100 de dolari pentru economia...

Autor: Catalina Apostoiu

01.05.2019, 00:04 534

Preţurile petrolului au recuperat ieri pierderile an­te­rioare după ce Arabia Saudită a anunţat că acordul de re­du­cere a producţiei încheiat în ianuarie ar putea fi extins dincolo de luna iunie pentru a acoperi întregul an 2019, potrivit CNBC.

Anunţul saudiţilor a venit în pofida presiunilor preşedintelui american Donald Trump pentru majorarea producţiei de petrol pentru compensarea deficitului de ofertă aşteptat a fi generat de înăsprirea sancţiunilor americane împotriva Iranului.

În pofida unei economii globale fragile, preţurile au avansat cu aproape 40% din ianuarie, impulsionate de reducerile de ofertă implementate de OPEC, precum şi de sancţiunile impuse de SUA asupra Iranului şi Venezuelei.

Preţurile în creştere prezintă un nou risc pentru economia mondială după angajamentul preşedintelui Trump de a reduce exporturile Iranului la zero, scrie Bloomberg.

Multe vor depinde de cât de susţinută se va dovedi a fi creşterea acestora. Ţările exportatoare se vor bucura de o majorare a veniturilor companiilor şi guvernamentale, în timp ce ţările consumatoare vor suporta costul la pompă, cu posibilitatea alimentării inflaţiei şi erodării cererii.

În ultimă instanţă, va exista un punct în care preţurile mai mari vor afecta pe toată lumea.

Impactul asupra creşterii economice la nivel mondial va fi diferit. Creşterea preţurilor petrolului va afecta veniturile gospodăriilor şi cheltuielile acestora şi ar putea accelera inflaţia. Ca cel mai mare importator de petrol, China este vulnerabilă, iar multe ţări din Europa depind de asemenea de energie importată. Efectele sezoniere, ca apropierea verii, vor avea de asemenea un impact. Încetinirea economiei mondiale va eroda cererea şi va limita creşterea preţurilor.

Pentru un impact negativ susţinut asupra creşterii, economiştii spun că petrolul ar trebui să se menţină peste 100 $. Totul depinde de asemenea de evoluţia dolarului. O analiză a Oxford Economics arată că ţiţeiul Brent la 100 $ pe baril până la sfârşitul acestui an ar implica un PIB mondial cu 0,6% mai mic decât nivelul anticipat în prezent până la sfârşitul anului 2020, inflaţia fiind în medie cu 0,7% mai mare.

Dereglarea comerţului mondial cu petrol pe fondul conflictului dintre Iran şi Trump ar putea avea în continuare un impact semnificativ asupra pieţelor financiare, în condiţiile în care oferta afectată se ridică la până la 800.000 de barili pe zi.

Cine va avea de câştigat de pe urma creşterii preţurilor petrolului? Economiile emergente domină lista ţărilor producătoare de petrol şi de aceea acestea sunt mai afectate decât cele dezvoltate. Creşterea veniturilor va ajuta la repararea bugetelorşi deficitelor de cont curent, permiţând guvernelor să-şi crească cheltuielile. Printre ţările câştigătoare se numără Arabia Saudită, Rusia, Norvegia, Nigeria şi Ecuador.

Cine va avea de pierdut? Ţările emergente cu deficite de cont curent şi fiscale riscă să asiste la ieşiri masive de capital şi deprecieri ale monedelor, ceea ce va duce la o creştere a inflaţiei. Lista perdanţilor include Turcia, Ucraina şi India.

Care va fi impactul asupra celei mai mari economii mondiale? Deşi producătorii americani de petrol încearcă să profite de orice creştere a vânzărilor către clienţii care renunţă la Iran, economia americană în general nu va avea neapărat de câştigat de pe urma creşterii preţurilor petrolului la 100 $. Asta pentru că această creştere va pune presiune pe consumatorii americani. Iar dacă lucrurile o iau razna pe pieţele petroliere, există riscul ca SUA să fie învinuite pentru sancţiuni, ceea ce ar afecta investiţiile.

În ceea ce priveşte inflaţia, dacă creşterea preţurilor se dovedeşte substantială şi susţinută, costurile respective vor trece către transport şi utilităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO