Energie

​Cătălin Dumitru,KMG: Vrem ca Petromidia să termine şi 2016 tot pe profit

​Cătălin Dumitru,KMG: Vrem ca Petromidia să termine...
22.02.2016, 11:04 434

Anul trecut a fost primul în care Petromidia a atins profitabilitatea şi vrem să păstrăm evoluţia şi în 2016, a spus Cătălin Dumitru, vicepreşedinte KMG International.

" Vrem să păstrăm palierul de profitabilitate al rafinăriilor. E al doilea an consecutiv bun si dovedeşte stabilitate".

Am avut marje de rafinare foarte bune, dar e un echilibru şi nu putem vorbi la fel de cele din retail. Deci procesul de dezvoltare al reţelelor de distribuie a încetinit. Ne-am stabilit prioritatea pe zona de rafinare pentru a fi coerenţi cu obiectivele.

Alte declaraţii:

Putem spune că Petromidia a atins un nivel e profitabilitate, cu doi factori esenţiali: piaţa şi investiţiile si factorul uman.

Acţionarul majoritar a investit peste 1,4 mld dolari in Petromidia şi ne dă speranţa că lucrurile vor continua în acelaşi ritm. Plus regândirea fluxurilor de producţie şi acolo şi în jurul rafinăriei.

Am avut marje de rafinare foarte bune, dar e un echilibru şi nu putem vorbi la fel de cele din retail. Deci procesul de dezvoltare al reţelelor de distribuie au încetinit. Ne-am stabilit prioritatea pe zona de rafinare pentru a fi coerenţi cu obiectivele. Vrem să păstrăm palierul de profitabilitate al rafinăriilor. E al doilea an consecutiv bun si dovedeşte stabilitate.

Anul trecut discutăm de scăderea preţului, discutăm de bugetele din nişte state mari, care se facuseră la 82 dolari la baril, in decembrie, şi ne-am trezit în februarie la 53. Am spus că estimările arată că vom ajunge la finele anului la 60 dolari pe baril, ceea ce ar fi ideal. Acum suntem la 33, de dimineaţă.

Să ne rugăm să nu se mai prăbuşească mult. Nu trebuie să ne bucure o scădere de preţ intr-o industrie. E nevoie de un echilibru. Cât vom avea hidrocarburile ca motor al economiilor mari, scăderea va fi în dezavantajul dezvoltării.

Să ne rugăm la stabilitate politică. Cât nu avem stabilitate în ministere nu avem predictibilitate şi aplicarea strategiilor pe termen lung.

Anul acesta demarăm faza 2 în rafinare, proiectul Delfin, care a adus anul trecut câteva milioane de dolari la profitabilitatea rafinăriilor. Anul acesta, vom continua proiectul în rafinării şi sperăm ca din 2017 să vorbim şi de alte investiţii tot în rafinării. Prioritatea rămâne rafinarea şi petrochimia. Este o perioada în care putem revedea planurile pentru viitor. Acum avem o singura unitate, dar în acest proiect intră şi zona de petrochimie şi analiza acestei părţi.

La retail, lucrurile stau puţin altfel.  În România, anul trecut nu am deschis decât 5 staţii noi, revedem parteneriatele şi cum se dezvoltă ele. Ne păstrăm măsura şi vrem să avem nişte planuri decente. Vrem 15 statii noi in acest an. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO