Energie

Carmencita Constantin, general manager, GE Power Infrastructure: Nu cred că România poate completa tranziţia energetică în 10 ani

ZF Power Summit 2020

Carmencita Constantin, general manager, GE Power...

Autor: Alex Ciutacu

17.02.2020, 17:24 405

România nu poate realiza în următorii zece ani toate schimbările şi investiţiile necesare pentru a realiza tranziţia energetică, în linie cu obiectivul de neutralitate setat la nivelu blocului european pentru 2030, apreciază Carmencita Constantin, general manager al GE Power Infrastructure România, în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2020.

„Sunt mai multe state membre care spun că nu le ajung cei 10 ani pentru tranziţie, în afara celor care şi-au asumat deja şi au spus că pot. Nu cred că intervalul de 10 ani se poate aplica României”, consideră Carmencita Constantin, general manager GE Power Infrastructure pe piaţa locală, în timpul conferinţei.

Ea atrage atenţia asupra deficitului de forţă de muncă calificată din sector, din cauza căruia toate proiectele mari din energie au întârzieri.

„Nu ai cum să faci miracole în 10 ani. Un singur proiect de investiţii, de la idee la implementare şi punere în funcţiune, are nevoie de un ciclu de 5-7 ani, indiferent că este regenerabilă, indiferent că este centrală pe gaze, iar acest ciclu va fi extins în România din două motive: capacitate instituţională şi capacitate fizică de implementare. Forţa de muncă din companiile din România începe să fie deficitară în sector. Avem câteva proiecte mari de investiţii în desfăşurare, la Hidroelectrica, la Transelectrica şi la Romgaz, şi niciunul nu este în grafic. Toate au întârzieri majore”, atrage atenţia Carmencita Constantin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO