Energie

Carburanţii nu se ieftinesc fiindcă deprecierea dolarului este compensată de scumpirea petrolului

Carburanţii nu se ieftinesc fiindcă deprecierea...

Autor: Mona Scarisoreanu

28.07.2017, 15:17 106

“Teoretic deprecierea dolarului ar trebui să se reflecte în preţul carburanţilor, dar în ultimele săptămâni, preţul petrolului a crescut, ceea ce compensează scăderea monedei americane. Însă Arabia Saudită se luptă să crească preţul ţiţeiului aşa că nu vom găsi carburanţi mai ieftini în următoarea perioadă”, a declarat, Claudiu Cazacu.

În ultimele zile atât dolarul american, cât şi francul elveţian s-au depreciat faţă de moneda naţională.

“Mai degrabă vorbim de o apreciere a euro şi nu de un câştig al leului, această apreciere fiind transmisă monedei noastre naţionale. Moneda unică este percepută, temporar, ca fiind mai atractivă în raport cu dolarul american sau francul elveţian, dar mişcările sunt graduale. Francul continua să piardă teren, dar lent. Nu este vorba neapărat despre o încredere în Europa. Însă, economia europeană pare a se înviora, în timp ce în SUA avem un blocaj în privinţa reformelor fiscale. Pentru o vreme, de ordinul zilelor sau săptămânilor, euro ar putea să-şi continue aprecierea faţă de cele două monede”, spune Cazacu.

Conform cotaţiilor BNR, vineri, 28 iulie, un euro era evaluat la 4,5558 lei, un dolar american la 3,8912 lei, iar francul elveţian la 4,0070 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO