Energie

Bursa, insensibilă la inspectorii care au „vizitat“ Petrom, Romgaz şi Transgaz. Ce au voie să facă agenţii concurenţei în investigaţii?

Bursa, insensibilă la inspectorii care au „vizitat“...

Autor: Roxana Petrescu

09.06.2016, 17:10 779
Descinderea surprinzătoare a inspec­torilor Comisiei Europene însoţiţi de cei ai Consiliului Concurenţei la sediile PetromRomgaz şi Transgaz, jucătorii-cheie din piaţa gazelor, nu a afectat evoluţia pe bursă a celor trei companii care împreună rulează circa 20 de miliarde de lei.
 
Petrom şi Romgaz sunt companiile care asigură în acest moment în proporţie de 100% consumul de gaze al României, iar Transgaz este firma care transportă producţia celor două entităţi pe cuprinsul ţării.
 
Ieri, la o zi după ce Comisia Europeană a comunicat oficial că a iniţiat o investigaţie de amploare la sediile celor trei firme, acţiunile „suspecţilor“ bifau o evoluţie pozitivă pe BVB. Astfel, titlurile Petrom erau în creştere cu 1,58%, cele ale Romgaz cu 0,81%, iar cele ale Transgaz erau în stagnare.
 
Inspectori ai Comisiei Europene din cadrul Direcţiei Generale Concurenţă, însoţiţi de cei ai Consiliului Concu­renţei din România, au dema­rat în cursul zilei de 6 iunie ins­pecţii inopinate simultane la sediile Romgaz, Petrom şi Trans­gaz. Acţiunea a fost dema­rată în contextul în care există suspiciuni legate de o posi­bilă înţelegere privind blocarea exporturilor de gaze naturale dinspre România spre statele membre ale UE. În comunicatul dat de Comisie se mai arată că instituţia are suspiciuni că firmele implicate ar fi încălcat regulile antitrust ale UE care interzic practici de tip cartel sau abuzul de poziţie dominantă.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO