Energie

BSOG finalizează lucrările de montare la infrastructura din Marea Neagră pentru proiectul de gaze de 600 mil. $. Pe uscat, sunt întârzieri majore

BSOG finalizează lucrările de montare la infrastructura...

Autor: Roxana Petrescu

22.09.2021, 09:44 595

Black Sea Oil and Gas (BSOG), americanii care sunt în spatele primului proiect nou de gaze din Marea Neagră din ultimii 30 de ani, anunţă finalizarea instalării platformei de producţie de gaze naturale Ana, forajul urmând să înceapă în noiembrie. Producţia ar fi trebuit să înceapă anul acesta, dar pe fondul unor întârzieri la lucrările necesare pe uscat, finalizarea întregii investiţii este amânată.

“Platforma Ana este o platformă de producţie gaze naturale de 3.000 de tone, formată dintr-o structură de susţinere (jacket) care se află parţial în apă, şi un ansamblu de 3 punţi aflat deasupra apei. Gazele provenite din zăcămintele Ana şi Doina sunt colectate şi măsurate pe platformă, apoi trimise la ţărm la staţia de tratare a gazelor de la Vadu (Constanţa) printr-o conductă pe o distanţă de 126 km din care 121 km de conductă submarină şi 4,5 km de conductă terestră. Nivelul de echipare al platformei este minim şi va fi complet automatizată. Cu toată infrastructura acum instalată, conectarea la instalaţii şi punerea în funcţiune vor avea loc în perioada următoare, înaintea campaniei de foraj preconizată pentru luna noiembrie a acestui an”, spun reprezentanţii BSOG.

Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) este acum realizat în proporţie de 70%.

„Am mai făcut un pas către aprovizionarea cu gaze româneşti a României. Acest proiect din Marea Neagră demonstrează oportunitatea unică pe care doar România o are în Uniunea Europeană de a deveni independentă în materie de gaze naturale şi, prin urmare, de a-şi reduce dependenţa în creştere faţă de gazele din import. Proiectul MGD permite, de asemenea, dezvoltarea economică şi rapidă a altor descoperiri de gaze făcute în platoul continental românesc al Mării Negre de alţi concesionari, în intervalul de timp preconizat pentru utilizarea gazelor naturale drept combustibil de tranziţie şi oferă în plus o infrastructură valoroasă pentru tranziţia către producţia de energie verde”, a declarat Mark Beacom, directorul general al BSOG, entitate care-i are în spate pe ame­­ricanii de la Carlyle, unul dintre cele mai mari fon­­­­duri de inves­tiţii din lume.

Proiectul MGD (Midia Gas Development - Proiec­tul de Dezvoltare Gaze Na­tu­rale Midia) este primul pro­iect de explorare şi ex­ploa­tare de hidrocarburi din Marea Neagră lansat în Ro­mânia după 1989. Pro­iec­tul MGD din portofoliul BSOG constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana) şi un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina. O conductă submarină de 126 de kilometri va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor din judeţul Constanţa. Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a circa 10% din consumul de gaze al României, existând deja un contract de vânzare a gazului pe 10 ani cu francezii de la ENGIE.

„Pe uscat, avem întârzieri semnificative la staţia de tra­tare a gazelor de lângă Vadu (Constanţa) lucru care, cel mai probabil, nu ne va permite lansarea producţiei anul acesta, aşa cum ne-am programat iniţial. Până la pri­mele mo­lecule de gaz, suntem concentraţi să respec­tăm toate re­gu­lile“, a anunţat compania BSOG, în urmă cu o săp­tă­mâ­nă, pe LinkedIn.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO