Energie

Bogdan Toncescu, Transelectrica: Un kilometru de reţea, împreună cu staţiile, costă circa 3,5 mil. lei. Pe strategia de finanţare gândită recent ne gândim undeva la 200-250 mil. de euro, fondul de modernizare

Deloitte/ZF, „Care sunt oportunităţile la zi de finanţare din fonduri europene pentru sectorul energetic?”

Bogdan Toncescu, Transelectrica: Un kilometru de reţea,...

Autor: Răzvan Botea

14.10.2021, 17:58 282

Bogdan Toncescu, CEO, Transelectrica, a spus, în cadrul videoconferinţei Deloitte/ZF, „Care sunt oportunităţile la zi de finanţare din fonduri europene pentru sectorul energetic?”, că un kilometru de reţea electrică costă circa 3,5 mil. de lei.

„Costul per kilometru pentru o linie nouă, luând în considerare şi staţiile, costă undeva la 3,5 mil. lei”, a spus Bogdan Toncescu.

Deloitte România şi ZF au organizat miercuri, 14 octombrie, videoconferinţa „Care sunt oportunităţile la zi de finanţare din fonduri europene pentru sectorul energetic?”, un eveniment care îşi propune să dezbată cu autorităţile din domeniu şi cu mediul de business condiţiile în care companiile din acest sector pot beneficia de finanţare din fonduri europene.

Ce a mai spus Bogdan Toncescu:

În momentul de faţă puterea instalată în SEN este de 17.000 MW. Reţeaua poate racorda suplimentar încă 9.000 de MW. Practic astăzi vorbim despre o capacitate a reţelei de a integra 26-27.000 MW, în condiţiile în care producţia este de sub 8.000 MW  în medie. Din punctul acesta de vedere pot fi integrate noi capacităţi.

În PNRR nu avem proiecte, dar pe fondul de modernizare avem un proiect matur. În zona Dobrogea acest proiect va creşte capacitatea de racordare în reţea cu 700 MW.

Avem în momentul de faţă o experienţă bună pe fonduri europene. Pe strategia de finanţare gândită recent ne gândim undeva la 200-250 mil. de euro, fondul de modernizare.

Costul per kilometru pentru o linie nouă, luând în considerare şi staţiile, costă undeva la 3,5 mil. lei.

O slăbiciune a pieţei este că nu avem capacităţi. Faptul că în ultimii ani nu s-a dezvoltat capacităţi de producţie poate fi una dintre cauzele pentru care ne confruntăm cu problemele pe care le avem.

Priorităţile la care ar trebui să ne uităm atent în acest moment sunt investiţiile. A doua prioritate este strategia naţională privind piaţa de energie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO