Energie

Bio-Based Industries Consortium: România ar trebui să dezvolte o industrie bazată pe utilizarea de biomasă ca materie primă şi transformarea ei în produse cu valoare adăugată

Bio-Based Industries Consortium: România ar trebui să...

Autor: Roxana Rosu

20.03.2018, 15:41 255

Industria petrochimică şi sectorul agro-alimentar din România pot juca un rol important în crearea unei noi industrii bazate pe utilizarea de biomasă ca materie primă şi transformarea ei în produse cu valoare adăugată, potrivit celui mai recent raport de ţară elaborat de Bio-Based Industries Consortium (BIC).

Conform raportului, agricultura şi silvicultura, alături de alte industrii precum procesarea alimentelor, industria lemnului, industria hârtiei şi celulozei pot produce cantităţi mari de deşeuri şi alte materiale neutilizate sau puţin utilizate, fiind disponibile ca materie primă pentru industrii de procesare a biomasei.

Sectorul agricol din România asigură 23,1% din totalul locurilor de muncă. România este ţara europeană cu cel mai mare număr de exploataţii de legume (22% din total), dar peste 80% dintre producătorii de fructe şi legume utilizează exploataţii mai mici de 5 ha, se arată în raport. Suprafaţa totală pentru cultivarea legumelor reprezintă 7,1% din total la nivel european, iar pentru fructe 4,5%.

În ceea ce priveşte industria lemnului, România are un excedent comercial la nivel internaţional pentru lemn şi articole din lemn, atât ca valoare, cât şi ca volum. În acest sector lucrează aproximativ 61.500 de angajaţi în 3.000 de companii.

Biomasa ar putea fi utilizată de industria alimentară (produse din carne, produse lactate, produse din peşte şi de acvacultură, sectorul de fructe şi legume, alimente pe bază de cereale, produse de panificaţie), industria lemnului, industria celulozei şi hârtiei, industria chimică şi petrochimică.

„Aceste rapoarte evidenţiază potenţialul enorm de dezvoltare a bioeconomiei locale din România, Polonia şi Portugalia. Toate cele trei ţări sunt în curs de elaborare a unor strategii naţionale pentru bioeconomie, care vor contribui la accelerarea activităţilor bazate pe utilizarea biomasei. Parteneriatul BIC cu Comisia Europeană în cadrul BBI JU va ajuta actorii locali interesaţi să accelereze valorificarea potenţialului de utilizare a biomasei în aceste ţări şi să contribuie la consolidarea bioeconomiei europene.”, a spus Dirk Carrez, director executiv BIC.

Reprezentanţii BIC vor ajunge în România în luna septembrie a acestui an, cu scopul de a contribui la creşterea gradului de conştientizare a uriaşului potenţial al ţării şi la stabilirea de conexiuni între actorii locali şi iniţiativele şi reţelele privind industriile ce utilizează biomasa la nivel european.

Bio-Based Industries Consortium (BIC) este o organizaţie non-profit cu sediul la Bruxelles. Acesta reprezintă sectorul privat printr-un parteneriat public-privat (PPP) cu UE, Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU). Cu peste 200 de membri, inclusiv companii mari, IMM-uri, clustere pentru IMM-uri, companii de cercetare şi tehnologie, universităţi, platforme tehnologice şi asociaţii din întreaga Europă, BIC reuneşte un grup cu autoritate profesională recunoscută şi expertiză intersectorială şi multidisciplinară în industriile bazate pe biomasă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO