Energie

Bătălia pentru gazele din Marea Neagră. Legea offshore a fost modificată de deputaţii PSD: cote mărite la impozitarea veniturilor suplimentare

Bătălia pentru gazele din Marea Neagră. Legea offshore...

Autor: Mediafax

03.10.2018, 00:05 521

ALDE, partenerul de guvernare al PSD, a plecat de la discuţiile din comisii pe motiv că lucrurile nu sunt clare cu modificările venite de la PSD pe ultima sută de metri.

Deputaţii PSD au propus şi au adoptat schimbarea modului de impozitare a venitu­rilor suplimentare obţinute de investitori prin legea offshore, prin votul dat marţi în comisiile reunite din Camera Deputaţilor.

Marţi, Comisia economică şi pentru energie, Comisia pentru industrii şi servicii, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci şi Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului discută în şedinţă comună raportul comun pentru Legea privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, ca urmare a cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis şi după ce a fost adoptat de Senat.

Comisiile reunite ale Camerei Depu­taţilor au adoptat modificarea articolului 19, alineat (3) faţă de forma adoptată de Senat, la propunerea grupului parlamentar PSD.

Măsura legislativă prevede, în forma adoptată de Senat, că: „Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore prevăzute la alin. (1) se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor suplimentare obţinute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore, aşa cum acestea sunt determinate potrivit Anexei nr. 2 care face parte integrantă din prezenta lege, impozit din care se deduce valoarea investiţiilor în segmentul upstream. Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore ţine seama de preţul de referinţă stabilit de ANRM pentru calculul redevenţelor.

Tranzacţiile desfăşurate sub preţul de referinţă se impozitează la preţul de referinţă. Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza preţurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de preţuri de mai jos, ajustate anual începând cu 1 ianuarie 2019 cu indicele preţurilor de consum.“

În urma votului deputaţilor, punctul a) a rămas nemodificat: 30% din venitul suplimentar pentru preţurile de până la 85 de lei/MWh inclusiv.

În schimb, la punctul b) a rămas la 15% din veniturile suplimentare, dar s-a adoptat ca aceste venituri să fie obţinute în urma unor preţuri mai mari decât 85 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 100 lei/MWh, faţă de formularea între 85 lei/MWh şi 100 lei/MWh inclusiv. De altfel, la toate următoarele puncte vizând impozitul suplimentar a fost modificată formularea „mai mari decât... şi mai mici sau egale“.

În plus, la punctul c) s-a adoptat impozitarea cu 30%, faţă de 20%, a veni­turilor suplimentare obţinute în urma prac­ti­cării unor preţuri mai mari decât 100 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 115 lei/MWh. De asemenea, deputaţii PSD au modificat punctul d): „creşterea cotei de impozit la 35% faţă de 25% pentru veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 115 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 130 lei/MWh“.

La punctul e) impozitarea a fost votată în comisiile reunite la 40% faţă de 30% pentru veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 130 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 145 lei/MWh.

De asemenea, deputaţii PSD au modificat punctul f), respectiv creşterea cotei de impozit la 50% faţă de 35% pentru veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 145 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 160 lei/MWh.

La punctul g) s-a urcat impozitarea la 55%, faţă de 40%, a veniturilor suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 160 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 175 lei/MWh. De asemenea, deputaţii PSD au modificat punctul h), respectiv creşterea cotei de impozit la 60% faţă de 45% pentru veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 175 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 190 lei/MWh.

La punctul i) s-a votat în Comisiile reunite impozitarea cu 70%, faţă de 50%, a veniturilor suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri care depăşesc 190 lei/MWh.

Modificări ale impozitării veniturilor suplimentare au propus şi deputaţii UDMR Bende Sandor, Erdei-Doloczki Istavn, Serres Denes. În plus, modificări ale acestuia au propus Nicuşor Dan, deputat afiliat grupului USR, şi Ramona Dinu, senator USR.

Iniţial, forma trimisă de preşedinte spre revizuire prevedea că limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 60% din totalul veniturilor suplimentare.

De asemenea, deputaţii PSD au propune modificarea alineatului (4) de la art. 19, care fusese lăsat nemodificat de Senat. Deputaţii PSD au urcat limita maximă a deducerii investiţiilor în segmental upstream, respectiv nu poate depăşi 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore. Iniţial, în prima formă votată şi nemodificată de Senat, acest alineat prevedea că operatorii economici prevăzuţi la alin. (1) calculează, declară şi plătesc lunar impozitul suplimentar offshore, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care datorează impozitul.

Înainte de şedinţa comună a Comisiilor deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrie a Camerei Deputaţilor, a susţinut că, prin modificările propuse de PSD privind impozitarea, statul roman câştigă.

Mai exact, noile propuneri PSD prevăd repartizarea veniturilor cu 37% pentru statul român şi 47% pentru investitori, susţine deputatul PSD. „Cred că este o repartizare corectă, ţinând cont de efortul investiţionale. (…) Acum statul roman câştigă, nu pierde“, a declarat Iancu.

Deputatul liberal Lucian Bode a afirmat că, prin votarea acestui proiect de lege este important cât câştigă România şi ce facem cu gazele din Marea Neagră.

„Prin modul în care aţi promovat cei din mjoritate această lege, aţi ratat să construiţi un moment să faceţi un proiect sănătos. Nu poţi să dezbaţi un proiect fără o strategie. De fapt, pe parcursul dezbaterii acestei legi a fost in interesul unui singur om. (…) Prin aceste modificări de ultimă oră nu ne vom putea atinge obiectivele, pentru că nu ştim ce cantităţi sunt disponibile în Marea Neagră şi ce dimensiune au investiţiile şi dacă statul român are capacitatea administrativă prin care poate evalua aceste investiţii“, a mai spus Bode.

De asemenea, deputaţii PSD au propus modificarea articolul 15 alineat (2), respectiv au înjumătăţit linia de coastă în direcţia uscatului, de la 300 de metri la 150 de metri: „Lucrările de subtraversare cu conducte, instalaţii electrice, de telecomunicaţii şi celelalte utilităţi aferente acestora, executate într-o izobată de 2 m şi 150 m de la linia de coastă în direcţia uscatului, se realizează prin foraj orizontal, dirijat şi/sau, după caz, prin tunel în care este pozată conducta, fără a aduce atingere regimului touristic al plajei, accesului liber pe plajă, siguranţei, protecţiei turiştilor şi modului de utilizare a plajelor Mării Negre în scop turistic, în condiţiile legii“. Propunerea adoptată de Senat fusese cu 300 de metri şi fusese făcută de Ministerul Turismului.

În plus, în Camera Deputaţilor a rămas nemodificat aşa cum a fost votat de Senat articolul 19 după alineatul 1 se introduce alineatul 1.1: „Prin venit suplimentar se înţelege diferenţa dintre preţul mediu ponderat al gazelor naturale vândute din producţia internă proprie din perimetrele offshore şi preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi noncasnici în anul 2012, respectiv 47,71 lei/ MWh, înmulţită cu volumele de gaze vândute din producţia internă din perimetrele offshore.“

Senatul a adoptat, luni, 24 septembrie Legea offshore, care stabileşte modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, cu noi amendamente. Astfel, Senatul a votat, în calitate de prim for sesizat, raportul cu amendamente pe Legea offshore, cu 81 de voturi „pentru“, 9 „împotriva“ şi 15 abţineri. USR a votat împotriva proiectului, iar PNL s-a abţinut. Pe 2 august, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, legea care reglementează măsurile de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO