Energie

Bătălia pentru energie: Polonia se luptă pentru prima centrală nucleară, iar cehii vor să fabrice baterii pentru maşini electrice

Bătălia pentru energie: Polonia se luptă pentru prima...

Autor: Catalina Apostoiu

07.02.2020, 00:05 1000

Pentru Europa de Est, energia viitorului este cea atomică. Un pas hotărât spre viitor fostele state comuniste fac şi profitând de cererea în creştere pentru baterii pentru maşini electrice.

Polonia are fabrici de baterii pentru maşini electrice, dar nu are energie nucleară şi încearcă să schimbe situaţia. Cehia produce energie atomică, dar nu are fabrici pentru baterii. Are însă resurse bogate de litiu şi intenţionează să le folosească. Ungaria nu are resurse, dar are şi fabrici de baterii şi centrală nucleară, pe care o extinde.

Polonia poartă discuţii cu SUA, Japonia şi Franţa pentru a primi ajutor privind construirea primei sale centrale nucleare, scrie Polskie Radio.

Reprezentantul guvernului polonez Piotr Muller a declarat că negocierile privind dezvoltarea de energie nucleară în Polonia accelerează, decizia finală privind tehnologia urmând a fi luată în scurt timp.

Potrivit acestuia, centrala va fi operaţională în decurs de un deceniu de la lansarea lucrărilor de construcţii. Muller a adăugat că este prea devreme să se discute unde va fi localizată centrala.

Piotr Naimski, reprezentant al guvernului pentru infrastructură energetică strategică, declara anul trecut că energia nucleară va reprezenta aproximativ 20% din mixul energetic al Poloniei până în anul 2045. Potrivit acestuia, planurile prevăd construirea mai multor centrale nucleare în Polonia.

În iunie anul trecut, Polonia a semnat un memorandum de înţelegere cu Statele Ynite pentru cooperare în domeniul energiei nucleare. Între timp, premierul polonez Mateusz Morawiecki a vizitat luna trecută Tokio unde a discutat pe marginea unor proiecte comune în domenii ce includ sursele noi de energie. Astfel de subiecte au fost discutate recent şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Pe de altă parte, Cehia, care dispune deja de două centrale nucleare, ambele aflate în sudul ţării, vrea acum să construiască o gigafabrică de baterii auto la graniţa cu Germania. Cât priveşte Polonia, ţara este pe cale să devină un hub de producţie de baterii pentru maşini electrice. Majoritatea sunt deţinute de investitori asiatici.

În Cehia, grupul de stat CEZ administrează două centrale nucleare, ambele aflate în sudul ţării, iar în noiembrie anul trecut ţara şi-a anunţat intenţia de a construi o nouă unitate la centrala Dukovany până în 2036, potrivit The Local.

Acum, compania cehă de utilităţi CEZ intenţionează să construiască o gigafabrică pentru baterii auto în Boemia de Nord în anii următori care ar urma să utilizeze litiul descoperit în munţii din apropiere de Cinovec, la graniţa cu Germania, relatează Czech Radio.

Ministrul ceh al industriei şi comerţului Karel Havlicek a declarat că CEZ intenţionează să utilizeze stocuri de litiu din ambele ţări. Cehia dispune de cele mai mari rezerve de litiu din Europa.

O altă ţară din regiune, Ungaria, produce  atât energie nucleară, cât şi baterii pentru autovehicule electrice. Singura centrală nucleară a Ungariei, Paks, a produs un volum record de electricitate anul trecut, de 16,3 TWh, a anunţat recent operatorul centralei de stat, MWM Paksi Atomeromu, potrivit Intellinews.

Cele patru blocuri ale centralei au reprezentat aproape jumătate din electricitatea generată în Ungaria.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO