Energie

Aţi auzit de Ciuperceni şi Izvoarele? Aici s-au pus în funcţiune cele mai mari proiecte solare din România după investiţii de 165 mil. euro

Două parcuri solare de mai dimensiuni au intrat în funcţiune pe final de an, arată cele mai recente date publicate de Transelectrica, acestea fiind de altfel cele mai importante proiecte fotovoltaice ca mărime operaţionale în acest moment în România.

Astfel, la ora actuală, cel mai mare proiect solar din România care funcţionează are o capacitate de 55,9 MW şi este amplasat în localitatea Ciuperceni din Satul Mare.

Luând în calcul o investiţie medie pe fiecare MW instalat de circa 1,55 milioane de euro, rezultă că investiţia de la Ciuperceni s-a ridicat la aproape 87 de milioane de euro. În general, preţul unui MW într-un parc solar variază între 1,3 şi 1,8 milioane de euro.

Potrivit documentelor depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare, proiectul este montat pe 136 de hectare. În medie, pentru a monta 1 MW într-un parc solar sunt necesare circa 2,5 hectare de teren.

Investitorul în acest proiect este compania GPSB Solaris 48, care a obţinut licenţa de producere a energiei electrice încă de la mijlocul lunii octombrie, potrivit datelor publicate de Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Conform datelor de la Registrul Comerţului, compania de proiect este controlată în proporţie de 61,75% de firma spaniolă Bester Generation.

Al doilea mare proiect solar pus în funcţiune pe ultima sută de metri din 2013 are o capacitate de 49,9 MW, ceea ce presupune o investiţie de peste 77 de milioane de euro, dacă se ia în calcul aceeaşi medie de 1,55 de milioane de euro pe fiecare MW instalat.

Proiectul este amplasat în localitatea Izvoarele din Giurgiu. Acest parc solar este compus din 215.000 de panouri, compania de proiect fiind LJG Green Energy Source Gamma. În comitetul de reglementare ţinut de ANRE pe data de 20 decembrie se arată că firma a intrat deja în posesia licenţei de exploatare comercială. Acţionarul majoriar al acestei companii de proiect, potrivit datelor de la Registrul Comerţului este o firmă austriacă, Core value Investments.

Al treilea cel mai mare proiect solar care funcţionează în România a fost realizat de gigantul sud-coreean Samsung, în comuna Slobozia din Giurgiu. Proiectul are o capacitate de 45 de MW.

Potrivit datelor Transelectrica, la finalul lunii noiembrie în România funcţionau parcuri so­lare cu o capacitate de 740,4 MW, echivalentului în pu­tere al unui reactor al centralei nu­cleare de la Cernavodă.

La finalul lui 2012 însă, tot datele Trans­electrica arată că în România funcţio­nau numai 49,3 MW, ceea ce înseamnă că în unsprezece luni de zile di­men­siunea proiectelor a crescut de 15 ori. Ţinând cont de costul mediu necesar pentru punerea în funcţiune a unui MW, rezultă că domeniul a atras anul acesta investiţii de peste un miliard de euro.

Companii - care are si subcategorii
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.