Energie

Anton Anton, ministrul Energiei: România este capabilă să construiască chiar „astăzi” un reactor la Cernavodă

Anton Anton, ministrul Energiei: România este capabilă...

Autor: Laura Albu

22.08.2019, 12:05 655

Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat că România este capabilă să construiască "astăzi" un reactor la Centrala de la Cernavodă. Acesta a mai spus că retubarea Reactorului 1 al centralei este în desfăşurare, dar sistemul energetic mai are nevoie de investiţii.

“Astăzi putem să construim un reactor noi. În momentul în care implementăm contractele pentru diferenţă, cu construcţia nu o să fie niciun fel de problemă. Astăzi încă suntem în negocieri. Negociem în continuare cu partenerul chinez”, a afirmat ministrul.

Acesta a explicat că proiectul este în negocieri, iar condiţiile de acum 7 ani de când au început discuţiile, s-au schimbat.

“Nu pot sa spun că avem o certitudine. Suntem în negocieri. Investiţia asta şi negocierile sunt făcute astfel încât noi, România, să nu plătim un preţ prea mare. E adevărat că negocierile s-au trenat extrem de mult. Condiţiile de acum 7 ani s-au schimbat. Noi facem analize permanente”, a explicat Anton Anton.

Acesta a adăugat că procesul de retubare a Reactorului 1 de la Cernavodă sunt în curs, acum afându-se în prima etapă de definire şi organizare până în 2021, urmând apoi pregătirea implementării până în 2026 şi implemetarea propriu-zisă.

“Retubarea Reactorului 1 şi al doilea de la Cernavodă. La Reactorul 1 eu zic aşa, nu zic eu, ci toţi cei care lucrează, că operaţiune a de retubare a început. Are 3 faze. Prima etapă este de definire organizare etc. care se termină în 2021. A doua est pregătirea implementării până în 2026 care înseamnă şi realizarea unor elemente fizice care se pot face în perioada de oprire planificată. Faza a treia este oprirea efectivă, care înseamnă implementare 2 ani. Apoi, Reactorul 1 reabilitat mai funcţionează încă 30 de ani fără probleme. Este extrem de important. E importat că această investiţie a început" a declarat ministrul.

Anton Anton a mai recunoscut că sistemul energetic din România are încă mare nevoie de investiţii. “Sistemul energetic are nevoie de investiţii. Nu, nu avem de toate”, a afirmat ministrul Energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO