Energie

ANRM: Noul sistem de redevenţe se va aplica pentru acordurile nou semnate. Pentru acordurile în vigoare încercăm renegocierea pe fiecare în parte

ANRM: Noul sistem de redevenţe se va aplica pentru...

Autor: Roxana Petrescu

04.06.2014, 11:39 496

Noul sistem de redevenţe pentru producţia de petrol şi gaze se va aplica pentru acordurile nou semnate. Pentru acordurile deja existente care au o valabilitate de 30 de ani, se va încerca o renegociere cu fiecare titular în parte, a declarant Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

”În noul sistem de redevenţe vom încerca să avem o taxare diferită pe onshore şi offshore şi luăm în calcul şi o posibilă suprataxare a câştigurilor companiilor petroliere. Pentru contractele vechi vom avea renegocieri pentru fiecare acord în parte. Nu vă aşteptaţi oricum la creşteri spectaculoase de redevenţe, ci mai mult la acorduri fine”, a mai spus Duţu. 

Redevenţele încasate de statul român pentru producţia de petrol şi gaze au ajuns anul trecut la 1,036 mi­liarde de lei (234,4 mil. euro), în scădere cu 13% comparativ cu 2012, circa 99% din această sumă fiind plătită de Petrom, companie care asigură aproape în tota­litate producţia de petrol a României şi jumătate din producţia de gaze, şi Romgaz, cel mai mare produ­cător local de gaze naturale, potrivit datelor transmise de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).

„În 2013 s-a înregistrat o producţie de 3,9 milioane de tone pentru ţiţei şi condensat, respectiv 11 miliarde de metri cubi pentru gaze naturale“, spun reprezentanţii ANRM.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO