Energie

ANRE: Piaţa energiei electrice va fi complet liberalizată din 1 ianuarie 2021 şi nu de la 1 iulie 2021

ANRE: Piaţa energiei electrice va fi complet...

Autor: Teona Tomoiaga, Mediafax

11.12.2019, 16:36 976

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a elaborat două proiecte de ordin care prevede liberalizarea totală a pieţei de energiei electrică de la 1 ianuarie 2021 şi nu începând cu 1 iulie 2021.

ANRE poate obliga Hidroelectrica şi Nuclearelectrica să vândă până la 65% din energia electrică produsă în perioada 1 iulie 2020-31 decembrie 2020, la preţ reglementat, la care se poate adăuga o rată de profit de maximum 5%.

Conform noului calendar, perioadele de aplicare a preţurilor reglementate, conform ordinului, sunt următoarele: prima perioadă de aplicare 01.01.2020 – 30.06.2020; a doua perioadă de aplicare 01.07.2020 – 31.12.2020.

Totodată, producătorii care deţin/exploatează comercial unităţi/grupuri dispecerizabile în cogenerare şi care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus, dar şi cei care deţin/exploatează comercial unităţi/grupuri dispecerizabile termoenergetice şi cu motoare de ardere intensă, vor fi de asemenea obligaţi să livreze furnizorilor energie electrică la preţ reglementat.

“Obligaţiile de vânzare şi cantităţile maxime de energie electrică ce pot fi impuse ca obligaţii de vânzare pe bază de contracte reglementate prevăzute la alin. (1) sunt stabilite de ANRE în ordinea ascendentă a preţurilor determinate conform prezentei metodologii: a) pentru producătorii care deţin/exploatează comercial unităţi/grupuri nuclearelectrice şi/sau hidroelectrice dispecerizabile; b) pentru producătorii care deţin/exploatează comercial unităţi/grupuri dispecerizabile în cogenerare, care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus; c) pentru producătorii care deţin/exploatează comercial unităţi/grupuri dispecerizabile termoenergetice şi cu motoare cu ardere internă, altele decât cele pe bază de biomasă care beneficiază de schema de sprijin cu certificate verzi şi cele care se încadrează în prevederile lit. a) şi b)”, anunţă ANRE.

Un proiect mai vechi al ANRE nota că liberalizarea totală a pieţei energiei electrice se va face de la 1 iulie 2021, iar Hidroelectrica şi Nuclearelectrica erau obligate să vândă prin contracte reglementate 100% din necesarul de consum al clienţilor casnici pentru luna ianuarie 2020, respectiv 80%, pentru luna februarie 2020.

“ANRE stabileşte, pentru producători, obligaţii de vânzare a unor cantităţi ferme de energie electrică pe bază de contracte reglementate pentru fiecare perioadă contractuală şi cantităţi maxime de energie electrică ce pot fi impuse ca obligaţii de vânzare pe bază de contracte reglementate pentru perioada contractuală 1 iulie 2020-31 decembrie 2020, în vederea asigurării următoarelor condiţii, în măsura în care acest lucru este posibil, cu respectarea legislaţiei în vigoare: a) menţinerea unor valori rezonabile şi uşor comparabile ale tarifelor/preţurilor reglementate aplicate clienţilor casnici de către FUI; b) menţinerea tarifelor/preţurilor reglementate aplicate clienţilor casnici de către FUI pentru perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2020 la un nivel relativ constant”, se arată în proiect.

Ordinul ANRE intră în vigoare începând cu 12 decembrie.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO