Energie

ANRE a retras licenţele de furnizare de energie ale societăţilor Arelco Energy şi Arelco Power

ANRE a retras licenţele de furnizare de energie ale...

Autor: Dan Straut

16.02.2017, 17:47 243

„Prin scrisoarea înregistrată la ANRE cu nr. 5522/27.01.2017, administratorul societăţii Arelco Power SRL a notificat că aceasta se află în incapacitate obiectivă de livrare a energiei electrice către consumatorii finali, date fiind condiţiile şi evoluţiile pe piaţa energiei electrice, şi a solicitat ca ANRE să asigure preluarea de către furnizorii de ultimă instanţă a locurilor de consum ale clienţilor săi finali, prin aplicarea prevederilor din Regulamentul de preluare de către furnizorii de ultimă instanţă a locurilor de consum ale clienţilor finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, aprobat cu Ordinul ANRE nr. 17/2015”, precizează ANRE.

Societatea Arelco Power deţine Licenţa nr. 1014 pentru activitatea de furnizare a energie electrică, acordată prin Decizia ANRE nr. 1527/10.06.2011, cu modificările ulterioare, care mai este valabilă până la data de 16 iunie 2021.

De asemenea, „prin scrisoarea înregistrată la ANRE cu nr. 5521/27.01.2017, administratorul societăţii Arelco Energy SRL a notificat că aceasta se află în incapacitate obiectivă de livrare a energiei electrice către consumatorii finali, date fiind condiţiile şi evoluţiile pe piaţa energiei electrice şi a solicitat ca ANRE să asigure preluarea de către furnizorii de ultimă instanţă a locurilor de consum ale clienţilor săi finali, prin aplicarea prevederilor din acelaşi Regulament”, mai arată ANRE. Arelco Energy deţine Licenţa nr. 1811 pentru activitatea de furnizare a energie electrică, acordată prin Decizia ANRE nr. 1603/17.07.2015, cu modificările ulterioare, care mai este valabilă până la data de 17 iulie 2020.

„Luând în considerare scrisorile primite la ANRE de la societăţile Arelco Power SRL şi Arelco Energy SRL în zilele de 27 şi 30 ianuarie 2017, direcţiile generale de specialitate din cadrul ANRE au constatat că nu sunt îndeplinite condiţiile legale/contractuale pentru încetarea contractelor de furnizare încheiate de aceste societăţi cu clienţii finali, pentru a fi posibilă preluarea clienţilor finali respectivi de către furnizori de ultimă instanţă”. Mai precizează Autoritatea

Astfel, „având in vedere incapacitatea societăţilor menţionate de a continua activitatea de furnizare a energiei electrice la clienţii săi finali, declarată de acestea în scrisorile adresate la ANRE, dar şi încălcarea unor clauze din contractele de furnizare a energiei electrice încheiate de societăţile respective cu clienţii lor finali, precum şi ituaţia că, potrivit condiţiilor de aplicare prevăzute la art. 4 alin. (1) din Regulamentul de preluare de către furnizorii de ultimă instanţă a locurilor de consum ale clienţilor finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, aprobat cu Ordinul ANRE nr. 17/2015, prevederile acestei reglementări sunt aplicabile în cazul de suspendare, expirare sau de retragere a licenţei”.

În consecinţă, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat retragerea Licenţelor nr. 1014 şi nr. 1811, ale societăţilor Arelco Energy SRL, respectiv Arelco Power SRL pentru activitatea de furnizare a energiei electrice. „Prin această măsură, ANRE îşi afirmă hotărârea de a întări monitorizarea participanţilor la piaţa de energie, având toleranţă zero în cazul unor comportamente care ar putea duce la creşterea costurilor suportate de consumatori sau chiar la periclitarea alimentării cu energie electrică a acestora”, conchide reglementatorul pieţei de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO